Σάββατο 19 Μαΐου 2007

Συννεφιές..!


Σήμερα χάλασε ο καιρός και βρέχει .. η φίλη μας η Ε.Μ.Υ. το είχε προβλέψει!

Πόσες φορές έχουμε καθίσει να χαζέψουμε τα σύννεφα και τα σχήματα που δημιουργούν θυμίζοντάς μας εικόνες και διάφορα πράγματα..

Τα σύννεφα λοιπόν χωρίζονται σε κατηγορίες και εκτός αυτού μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τον καιρό . Έχουν και δικά τους ονόματα!
Οι κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται έχουν λατινικά ονόματα και υποδηλώνουν το ύψος στο οποίο δημιουργούνται και το σχήμα τους.

Το ύψος μπορεί να το καταλάβει κανείς από το πρόθεμα που έχουν μπροστά , για παράδειγμα το πρόθεμα «cirr-» , όπως cirrus χαρακτηρίζει τα σύννεφα που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ενώ το πρόθεμα «alto-» συναντάται στα μεσαίου ύψους σύννεφα, όπως altostratus

Τα υψηλού επιπέδου σύννεφα σχηματίζονται σε πάνω από 6000m ύψος , είναι λεπτά και άσπρα και τυπικά της κατηγορίας είναι: Cirrus, cirrostratus, cirocumulus.
Τα μεσαίου επιπέδου σύννεφα αντίστοιχα σχηματίζονται ανάμεσα σε 2000-6000
m και ανήκουν σε αυτά τα altostratus kai altocumulus.
Τέλος τα χαμηλού επιπέδου σύννεφα που σχηματίζονται σε κάτω από 2000
m περιλαμβάνουν τα : Stratus, stratocumulus, nimbostratus.

Ενδεικτικά…

Τα σύννεφα Stratus σχηματίζονται χαμηλά, κοντά στο έδαφος . Καλύπτουν ολόκληρο τον ουρανό και είναι υπεύθυνα για τον υγρό γκρίζο καιρό που φέρνει πολλές φορές βροχή :


Τα σύννεφα Cirrus σχηματίζονται υψηλότερα από όλα και μοιάζουν σαν μπούκλες από μαλλιά ! Έχουν χρόνο ζωής από 5 λεπτά μέχρι και μισή ώρα συνήθως και εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάποιες φορές είναι προάγγελος κακού καιρού:


Τα σύννεφα Cumulus μοιάζουν σαν μπάλες από βαμβακερό μαλλί και γενικά σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας….


..Προσοχή! Όταν μεγαλώσουν πολύ τα Cumulus γίνονται σύννεφα Cumulonimbus που παρά την ομορφιά τους ευθύνονται για τις καταιγίδες και τις δυνατές βροχές! ιδού :


Καλύτερη είναι η Ε.Μ.Υ. νομίζετε?

9 σχόλια:

Nikolass είπε...

polu oreo postaki ;P exoun orea sximata......den einai liges oi fores pou blepeis prosopa kai alla :P wx ena Cumulus........pwpw.....ama ginei Cumulonimbus tha exoume problima kai tha plimirisoume ;P :) telika kala ekanes k egrapses auto ;)

Petros είπε...

Ston ypno sou ta evlepes?Tha kano kai go ena post gia ta diafora eidi geoskolikon kai to psarema koutsomouras!

lovething είπε...

Griz σαν παράδωση μαθήματος Μετεωρολογίας ήταν αυτό!! Αυτή η εκνευριστική υγρασία πότε θα σταματήσει!?!?!

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικό! Δεν είχα ιδέα ότι τα σύννεφα έχουν και κατηγορίες. Α ναι, πολύ ωραίες και οι φωτογραφίες..

black fairy είπε...

Θυμάμαι μικρή που έμενα "με το κεφάλι ψηλά" μέχρι να πιαστώ και να μην μπορώ να το ισιώσω κοιτάζοντας σύννεφα... Ακόμα και τώρα που έχω μετεωρολογία στη σχολή τα κοιτάω έτσι, χωρίς να με νοιάζουν είδη, ύψη και ονόματα! Η φωτογραφία με τη γέφυρα είναι και γαμώ!!!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

καλά, υπάρχουν τόσες κατηγορίες νεφών;
Έπεσα απ' τα σύννεφα!

Ανώνυμος είπε...

:)

κυρία κυρία
αυτά που έχουμε μέσα μας πως λέγονται?

lovething είπε...

υπάρχουν τα μαύρα και άραχνα σύννεφα που έχουμε μέσα μας τις μέρες που κάτι δεν πάει καλά και υπάρχουν και τα άλλα μικρά συννεφάκια πολύχρωμα συνήθως (ροζ τις περισσότερες φορές) τα οποία καβαλάμε τις μέρες που όμορφα πράγματα συμβαίνουν όπως οι πεταλουδίτσες πετούν,τα πουλια τιτιβίζουν, η μελισσούλα και ο μελισσούλος... κλπ :)

Griz είπε...

Petro LoooL ! :P

όταν κλαίμε argyrenia μου είναι σίγουρα cumulonimbus που φέρνουν βροχή , το ίδιο και όταν είμαστε θυμωμένοι (καταιγίδες)!
όταν είμαστε χαρούμενοι είναι cumulus που είναι πολύ όμορφα σύννεφα!

σπύρο και χρυσοψαράκι και εγώ εξεπλάγην όταν το ανακάλυψα! Σπύρο έυστοχο το σχόλιο!

lovething δεν ξέρω για την υγρασία, να ψάξω αν θες :P

black fairy και γω παλιά το ίδιο έκανα, δυστυχώς ξεχνάω να το κάνω πλέον και κοιτάω κάτω χαμένη στις σκέψεις μου..