Τετάρτη 16 Μαΐου 2007

Eurovision 2007 : πολιτικές προεκτάσεις

Με έκπληξη ακούσαμε την Τουρκία να δίνει το 12αρι της στην Αρμενία προχτές στον τελικό της Eurovision !Έτσι απλά διαγράφεται η ιστορία? Και σε μας έδωσαν κάποιους λίγους βαθμούς (4 νομίζω). Εμείς δεν δώσαμε τίποτα. Εξωτερική πολιτική κάνει η Τουρκία? Πλέον οι διπλωματικές σχέσεις παίζονται στη Eurovision και οι προθέσεις των λαών φανερώνονται εκεί .. ίσως είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός μουσικός διαγωνισμός τελικά.. Σκακιέρα διπλωματικών σχέσεων.

Φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι η Ρωσία βρέθηκε στην πεντάδα. Ένα σωρό χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ την ψήφισαν. Και δεν είναι μόνο αυτή. Η πεντάδα αποτελείται ολόκληρη από ανατολικές χώρες. Για να μην πω ολόκληρη η δεκάδα. Και για να μη συνεχίσω και πω σχεδόν όλη η δεκαεξάδα! Συμπεριλαμβανομένων των σλαβικών χωρών φυσικά. Ρίξτε μια ματιά στο χάρτη ενδεικτικά . Όσο πιο ανοιχτό κόκκινο είναι τόσο υψηλότερα κατατάχτηκε η χώρα. Μετά πάει το μοβ και μπλε οι τελευταίες χώρες [που δεν πέρασαν από τον ημιτελικό]

Και τώρα η απορία: πού είναι οι δυτικές χώρες? Και κυρίως οι μεγάλες και διοργανώτριες χώρες? Σκανδιναβικές χώρες επιτέλους έπεσαν στην 17η και 18η θέση. Η Γερμανία 19η . η Ισπανία 20η . Γαλλία 22η και Αγγλία 23η . Προτελευταίο το Ηνωμένο Βασίλειο! Εντάξει, ξέρουμε ότι δεν παίρνουν τόσο σοβαρά τη Eurovision όσο εμείς τελευταία και όσο οι ανατολικές χώρες που συμμετείχαν φέτος πρώτη φορά στο διαγωνισμό και όσο να ναι έναν ενθουσιασμό παραπάνω τον έχουν . Και επίσης δε στέλνουν και κάποιο τραγούδι της προκοπής .. το σκηνικό με τα αεροπλάνα του Ηνωμένου Βασιλείου θύμιζε τη μόδα στις αρχές των 90’s. Δεν πρόσεξα μήπως φορούσαν και βάτες. Έλεος, μπήκα σε χρονομηχανή και γύρισε ο χρόνος πίσω?

Κάθε χρόνο παίρνουν αυτές οι χώρες τις τελευταίες θέσεις.

Οι 4 αυτές χώρες που δίνουν και τα πιο πολλά λεφτά για το διαγωνισμό, δε θα αντιδράσουν κάποια στιγμή, όσο χαλαρά και αν το βλέπουν?


Όσον αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ , αναφέρθηκα στο προηγούμενο Post μου σ’αυτό . Όπως πάει και εμείς σε λίγο macedonia θα τη λέμε τη χώρα γιατί άμα το βλέπεις παντού γραμμένο έτσι, θα το καταγράψει έτσι και ο εγκέφαλός σου και θα σου ξεφύγει το όνομα .. πολλοί από το φιλικό μου περιβάλλον έχουν ήδη μπερδευτεί και την έχουν πει «μακεδονία» . Άλλο ένα πολιτικό πρόβλημα που ήρθε στην επιφάνεια μετά το διαγωνισμό. Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι φίλοι μας ήδη την αποκαλούν macedonia” και δε θυμούνται καν να προσθέσουν στην αρχή έστω το «FYR». Για ούτε λόγος..

Από την άλλη η Κύπρος τα τελευταία χρόνια , φαντάζομαι θα έχετε παρατηρήσει, δεν πάει καλά καθώς κολλάει στους ημιτελικούς. Δεν ξέρω επίσης πόσοι θυμάστε , αλλά πριν το 2004 η Κύπρος γενικά έπαιρνε καλές θέσεις. Καλύτερες από την Ελλάδα σίγουρα αλλά και κατά γενική ομολογία καλές. Μετά το 2004 που έγινε και το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν [που καταψηφίστηκε φυσικά] ξαφνικά η Κύπρος χάνεται από τη Eurovision. Δεν την ψηφίζει κανείς? Δεν καταφέρνει να περάσει καν στον τελικό! Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη πλέον? Είναι τυχαίο το γεγονός?! .. Συμπτώσεις.. Απλά αναρωτιέμαι τι τραγούδι πρέπει να στείλει πια η Κύπρος για να περάσει στον τελικό. «Why do the angels cry» , με την εκπληκτική φωνή της anette artani και φέτος το «comme ci comme ca», επίσης ωραίο κομμάτι.

Ενδεικτικά, το 2004 είχε καταλάβει την 5η θέση με το “stronger every minute” της Lisa Andreas και το 2002 την 6η θέση με το “gimme” από One.

Φτάνοντας στη νικήτρια χώρα: Η Σερβία χρειαζόταν τη νίκη καθώς μετά το «διαζύγιό» της με το Μαυροβούνιο χρειαζόταν κάτι για να την ενώσει.. να νιώσουν αυτόνομοι. Χρειαζόταν να ξεχωρίσει κάπου. Τι κι αν αυτό είναι η Eurovision? Μία νίκη οπουδήποτε ενώνει μία χώρα.. το έχουμε διαπιστώσει με τις νίκες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια που μας έβγαλαν στους δρόμους να πανηγυρίσουμε και να νιώσουμε «Έλληνες» και περήφανοι.


Δυστυχώς η Ουκρανία δεν κατάφερε να κερδίσει για άλλη μια φορά (θυμάστε τη ruslana με τους άγριους χορούς της που έφερε τη νίκη στην πατρίδα της το 2005). Αυτό το τραγούδι έπρεπε να κερδίσει . Γιατί μπορεί να ξεπήδησαν και αυτοί από την ίδια χρονομηχανή που λέγαμε πριν με τους Άγγλους (αποθέωση του kitsch όμως οι Ουκρανοί) αλλά το τραγουδάκι ρυθμικό ήταν, χαβαλέ είχε και επιτέλους ίσως προβλημάτιζε τον κόσμο αν έβγαιναν νικητές μετά τους Lordi.. κάτι δε θα πήγαινε καλά στο διαγωνισμό . Του χρόνου θα έστελναν όλες οι χώρες καρναβάλια. Δυστυχώς κάναμε στροφή στην ποιότητα με ένα τραγούδι που από τις πολλές φορές που το άκουσα άρχισα να το βρίσκω συμπαθητικό έως συγκινητικό.. αλλά τελοσπάντων ποιος θα μου εξηγήσει τι λένε οι στίχοι περίπου? …Εκτός από τον τίτλο που σημαίνει προσευχή?

Προς το παρόν ας προσευχηθούμε..:

...Να βγει νικητής το πιο Kitsch κομμάτι του χρόνου :-P


[μπορείτε να δείτε πώς ψήφισαν οι χώρες ή και γενικότερα άλλες πληροφορίες. Επίσης την τελική κατάταξη]

13 σχόλια:

Petros είπε...

1ον: Ντροπη αισχος και ονειδος να μιλας για πλιτικες συμμαχιες για την 5η θεση της Ρωσιας!Αυτα τα κοριτσια κανανε μεγαλη προσπαθεια και κλεψανε τις καρδιες μας!

2ον:Το Ιραν λέγεται Ηνωμενα Αραβικα Εμιρατα, η Κινα λέγεται Λαικη Δημοκρατια της κινας και η Ελλαδα Hellas και οχι greece.Εχεται ακουσει κανεναν να τα λεει ετσι?Αυτο για την ονοματολαγνια!Οποιος νομιζε οτι θα εμενε σαν ονομα το Fyrom κοροιδευε τον ευατο του.Τοτε δε θελαμε να λεγεται Βορεια Μακεδονια...φατε τα τωρα...

3ον:Το παρακανες με τα πολιτικα συμπερασματα!Εγω απλά νομίζω ότι ο καθένας ψηφίζει οτι του κάτσει!Σιγά τώρα μη σκέφτηκε το δημοψηφισμα Αναν ο Ιταλός!

Ouuuf olokliro post

Aveline είπε...

Molitva-Preyer

I'm wide awake
An empty bed drives my dreams away
Life melts like ice
Disappears in the twinkling of an eye

I'm losing my mind,
Pushing reality out of sight
Our lips are touching softly
You're the one I believe blindly

I walk around like crazy
Falling in love frightens me
Days are like wounds
Countless and hard to get through

Prayer...
It burns my sore lips like a fire
Prayer...
Thy name is something I admire
Heaven knows just as well as I do
So many times I have cried over you
Heaven knows just as well as I do
I pray and live only for you

I can't lie to God
as I kneel down and pray
You're the love of my life
That's the only thing I can say

Καλησπέρα :)
..Το τραγούδι άξιζε κατά την γνώμη μου την πρώτη θέση και ας υπήρχαν ίσως πολιτικές προεκτάσεις.

Aveline είπε...

μμ prAyer(διέπρεψα πάλι:P)

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, η άποψή μου για τη Eurovision είναι γνωστή. Πιστεύω αρκετά ασχοληθήκαμε ούτως ή άλλως. Πολιτικά Ξε-Πολιτικά, το 12άρι από κάποια χώρα δεν θα κάνει τους φτωχούς πλουσιότερους, ούτε θα αλλάξει ριζικά τη ζωή κανενός, εκτός από αυτόν που κερδίζει. Δείτε το παράδειγμα της Παπαρίζου, για τα pop είναι πολύ καλή, αλλά (προσωπικά πάντα) για πίστες δεν κάνει, ενώ προσπαθεί να βάλει προφορά στα ξενόγλωσσα που τραγουδάει και τα κάνει χάλια μαύρα...

Άξια βγήκε ο φίλος μου ο Δημητράκης από το δημοτικό (μα φτυστή είναι...) πρώτος.

Μια ένσταση έχω να κάνω: Αυτή η Αγγλία, πώς γίνεται να είναι μονίμως στις τελευταίες θέσεις κάθε χρόνο και παρόλα αυτά να μην περνάει από τη διαδικασία του Ημιτελικού;

PS1: Όταν "το πήραμε", είπα "Άντε, τώρα που ναι στην Ελλάδα, να στείλουμε τον Ταμπάκη και να μην ασχοληθούμε πια με τα μούτρα τους"... Προχθές όλα τα κανάλια λέγανε να στείλουμε τον ΚΑΤΜΑΝ (ή κάποιον άλλο του Je T'Aime) για να βγουν πρώτοι!!! Πάρτε το χαμπάρι, με τέτοιες βλακείες ρίχνουμε το πολιτιστικό μας επίπεδο...

PS2: Petro μια διόρθωση, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι η ίδια χώρα... Κατά τα άλλα καλά τα λες...

Petros είπε...

Nai e? Kapou mperdeutika fainetai...Zografisa pali o pantognostis!Pantos u get the point!

Griz είπε...

λοιπόν aveline ευχαριστώ , μου έλυσες μια τεράστια απορία!
Ανακαλώ λοιπόν και λέω ότι το Mοlitva τελικά είχε ωραίο στίχο άρα κρίνεται ικανοποιητικό έως όμορφο πλέον το κομμάτι !

Pure evil για να σου λύσω και την απορία και να μη σ'αφήσω παραπονεμένο (αν και το γράφω και στο Post που μάλλον δε διάβασες πολύ προσεκτικά :P ) η Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία πάνε κατευθείαν στον τελικό πάντα, είναι από τις χώρες που χρηματοδοτούν περισσότερο το διαγωνισμό. :)

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλο αρθρο Μαρια,ειχα κατι στην ακρη του μυαλου μου με αυτο με την Αρμενια,αλλα η ερευνα σου πολυ ολοκληρωμενη,και παλι μπραβο. και επισης δεν υπαρχουν συμπτωσεις.

lovething είπε...

Το θέμα είναι όντςσ υπάρχουν όντως όλες αυτές οι προεκτάσεις ή είναι απλά κατασκευάσματα της τηλεόρασης? Κι εμείς ίσως αν ήμασταν περισσότερο ενωμένοι σα γείτονες ίσως να ψηφιζόμασταν μεταξύ μας πως κάνουμε παραδοσιακά με την Κύπρο? Εμένα ποτέ δε με συγκίνησε η Eurovision περισσότερο από αυτό που είναι, δηλαδή ένα διαγωνισμό τραγουδιού!!!Κι έχουν περάσει καλά τραγούδια από εκεί κι ας μη βγήκαν πρώτα.
Και για να με πιάσει τώρα το οργισμένο μουσικό μου...εμείς κάνουμε τόσα χρόνια ένα σωρό σπουδές στη μουσική, πληρώνουμε τόσα χρήματα μόνοι μας (δεν είναι καθόλου φθηνά πιστέψτε με), παρακαλάμε για να μας δωθούν ευκαιρίες να παίξουμε, να μπούμε στο χώρο για να μας δίνονται περισσότερες ευκαιρίες, να διδάξουμε σε ένα ωδείο... Και η ΕΡΤ αντί να δώσει περισσότερα λεφτά στις ορχήστρες της, να κάνει καμιά συναυλία πιο αξιόλογη που μας έχει ζαλίσει με Mozart τα δίνει για το ποιος θα κουνηθεί καλύτερα. Συγνώμη αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο αυτή η μουσική! Καλά κάνει και αναπτύσσεται αυτή η μουσική αλλά ξέρετε πόσοι ασχολούνται και με την "άλλη" μουσική...?!αυτά!! ?Θα το ξαναπιάσω το θέμα να σας τα πω και καλύτερα!

aniaris είπε...

Η Βουλγαρία έπρεπε να κερδίσει αλλά είναι θέμα πολιτικής άπως σωστά είπες.

Griz είπε...

θάνο ευχαριστώ πολύ, απλώς μου δημιουργήθηκαν απορίες και το έψαξα και aniaris συμφωνώ για τη Βουλγαρία, κομμάτι από τα λίγα!

Lovething ένα κύμα οργής σε διαπέρασε με το Post μου :p Φυσικά δε θα πρεπε η ΕΡΤ να τα δίνει εκεί τα λεφτά [στους παρουσιαστές, στις αποστολές, sta promotion tours, στα ρούχα !! των τραγουδιστών κλπ) αλλά αυτό ήταν άλλο θέμα.. εγώ η κακομοίρα τις πολιτικές προεκτάσεις σχολίασα.. που κατά τη γνώμη μοου υπάρχουν και δεν τις είδα στην TV (τα ίδια έλεγαν?) αλλά είναι προσωπική μου άποψη!

Και στο προηγούμενο Post μου για τη
Eurovision έλεγα κι εγώ ότι άνετα θα ψηφιζόμασταν μεταξύ μας αν είχαμε 5 χώρες σαν την Κύπρο τριγύρω :p

T είπε...

To thema einai giati px otan kerdisame den legame gia symmaxies? Stin Ellada exoume ayti tin tasi na psaxnoume parapanw to thema. Symfwnw oti yparxoun kai synexws xeiroterevei to pragma alla kai o Sarbel brethike stin 7i thesi apo to pouthena!!!
An hmastan hmiteliko,idia tyxh me Kypro tha eixame gia ayto pali kala pou eimaste pali teliko!!!!

http://tereza.wordpress.com
http://t-moviez.blogspot.com

T είπε...

Exw kai egw thema gia ti Eurovision kai epeidh den to kseroun polloi akoma to blog opoios thelei as erthei na ta poume ekei!
Thanks!!

http://tereza.wordpress.com

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το blog σου Griz, και επειδή είσαι φίλος πάρε και την ελληνική μετάφραση του "Μολιτβά".

Ούτε το μάτι να κλείσω
Το κρεβάτι άδειο διώχνει το όνειρο
Η ζωή λιώνει
Και κυλάει γρήγορα σαν το νερό.

Σαν να χάνω το μυαλό μου
Αφού τη πραγματικότητα δεν τη διαπιστώνω
Ακόμα σε φιλάω (σ αγαπάω)
Ακόμα σε πιστεύω τυφλά .

Σαν τρελή, δεν ξέρω που να πάω
Φοβούμαι τις καινούργιες αγάπες
Τις μέρες, ζωντανές πληγές
Δεν (τις) μετράω πια.

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ, σαν φλόγα είναι στα χείλη μου,
Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ, αντί για λόγια μόνο το όνομα σου.

Ο ουρανός το ξέρει, όπως κι εγώ
Πόσες φορές το ξαναείπα
Αυτό ο ουρανός το ξέρει, όπως κι εγώ
Πως το όνομα σου είναι η μοναδική μου ΠΡΟΣΕΥΧΗ.

Αλλά στο Θεό, δεν μπορώ
Να λέω ψέματα όταν προσεύχομαι
Αλλά λέω ψέματα, όταν λέω
Πως δεν σ αγαπώ.