Πέμπτη 21 Ιουνίου 2007

Ωδή στο...καρπούζι!


Προσπαθώντας να ξεφύγω από την τρελή καταδίωξη των μαθηματικών που γίνεται στο κεφάλι μου και να συνέλθω από τη μεσημεριανή βόλτα στο κέντρο συλλέγοντας τα συγγράμματα της σχολής, έχω μπροστά μου ένα μπολ με καρπούζι!!!

Δεν είναι τρελή απόλαυση το καρπουζάκι όταν έχει 45 βαθμούς έξω? Είναι! Πάντα είχα την εντύπωση πως το καρπούζι δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά κι ότι προσφέρει μόνο τη δροσιά του....Να όμως που άλλη μια παιδική μου αντίληψη καταρρίφθηκε...

Το καρπούζι υπάρχει σε ιστορικές αναφορές από το 2.500 π.Χ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατανάλωναν ως φρούτο αλλά παράλληλα το μετέφεραν μαζί τους σαν μια επιπρόσθετη αποθήκη νερού. Πράγματι πέραν του 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό.

Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6,
C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη.

Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και βήτα καροτίνης. Οι δύο αυτές ουσίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορους καρκίνους.

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης.

Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρο είναι μικρότερη από αυτήν του μήλου.

Πώς να διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι; Πολύ απλό! Πρέπει πρώτα πρώτα να διαλέξετε ένα καρπούζι που να έχει συμμετρικό σχήμα αλλά να μην έχει χτυπήματα ή κοψίματα. Ένα καλό καρπούζι πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθος του αφού αποτελείται από τόσο νερό. Τέλος, γυρίστε το και προσπαθείστε να βρείτε ένα σημείο πάνω στο καρπούζι που να είναι κίτρινο. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο ακουμπούσε το καρπούζι στο έδαφος όταν ωρίμαζε. Βρήκατε το τέλειο καρπούζι!

Πηγή: medlook.net

Τέλος εγώ έχω και μια αδυναμία στα σφηνάκια καρπούζι....

Τα υλικά
1 μικρό-μετριο καρπούζι
1 μπουκάλι Vodka
1/2 πακέτο ζάχαρη
Εκτέλεση:
Κόβουμε μόνο το πάνω μέρος του καρπουζιού, (ένα καπάκι), και με ένα μεγάλο κουτάλι,το αδειάζουμε. Η ψύχα πρέπει να καθαριστεί προσεκτικά από τα κουκούτσια. Ξαναγεμίζουμε το άδειο καρπούζι ρίχνοντας σταδιακά την καθαρισμένη ψύχα την οποια ραντιζουμε με Vodka και πασπαλιζουμε με ζάχαρη. Σκεπάζουμε με το καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Σερβίρεται με καλαμάκια.

6 σχόλια:

Petros είπε...

Επισης ειναι φυσικο καθαρτικο...
Κοινως αμα φας μια πιατελα ετοιμασου για επισκεψη στα ενδοτερα..

Ανώνυμος είπε...

Πάει τέλεια και με φέτα!!!
E, Petro???

Έχει όμως ένα ελλάτωμα...

Αν ο παραγωγός βιαζόταν να το βγάλει στη κατανάλωση και το χε τιγκάρει σε λίπασμα και άλλα υγρά, το καρπούζι είναι φανταστικά νερουλό και άγευστο...

Και τότε δεν τρώγεται με τίποτα!!!

Ανώνυμος είπε...

πως το γραψα έτσι το ελάττωμα?
Χάλιαααααααα

Griz είπε...

Ναι το θυμάμαι το ποτό αυτό ..!
Βασικά συμφωνώ με τον pure evil στο ότι πλέον δε βρίσκεις εύκολα σωστό καρπούζι . Όλα παραείναι "νερουλά και άγευστα!" Αν όμως πετύχεις σωστό καρπούζι .. είναι .. γιαμ γιαμ!

leila είπε...

καρπουζομανία!
δηλώνω φαν!

lovething είπε...

petro το καρπουζακι καθαρτικό?? μπααααααααααα. Να μου πεις φραπε γλυκο με γάλα να συμφωνησω!

pure evil και griz ο μανάβης είναι πολύ φίλος και μου διαλέγει τα καλύτερα!!! Είναι χιουμόριστας ο μανάβης μου. Λέει και το κινέζικο ωροσκόπιο αν έχει κέφια! Όντως υπάρχουν και τα κλασσικά "μάπα το καρπούζι" αλλά νομίζω βρίσκεις ωραία καρπούζια χωρίς μεγάλη δυσκολία.

leila είναι το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού ε? :)