Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

Γιατί πρέπει να επικροτούμε τέτοιες προσπάθειες!

Χθες το βράδυ ο δήμος Πεύκης χάρισε στους δημότες του αλλά και σε όλους όσους παρεβρέθηκαν μια όμορφη πολιτιστική βραδιά γεμάτη μουσική στο δημοτικό τους θέατρο, με ελεύθερη είσοδο. Προσκεκλημένη, η Δημοτική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών υπό τη διεύθυνση του Φοίβου Παπαδόπουλου που παρούσιασαν την κωμική όπερα του Joseph Haydn "Ο Φαρμακοτρίφτης". Η απόδοση στα ελληνικά έκανε το έργο προσιτό σε ευρύτερο κοινό σε σχέση με τις πρωτότυπες όπερες, καθώς επίσης και στα παιδιά που ήταν πρωταγωνιστές τις βραδιάς με τα γέλια τους. H ιστορία απλή και κοινή ανά τους αιώνες: μια όμορφη δεσποινίδα που πολιορκείται από πολλούς άντρες αλλά τελικά με τα τεχνάσματά της καταφέρνει να παντρυτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της! Οι ερμηνείες ήταν απολαυστικές και το πάντρεμα του τραγουδιού με την υποκριτική πέτυχε καλά. Η μουσική, όπως ταιριάζει στο είδος της όπερας, ήταν ευχάριστη και ταίριαξε με το μεταφρασμένο λιμπρέτο. Όλα, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, ήταν άψογα από σκηνοθετικής πλευράς.


Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να αγκαλιάζονται και να στηρίζονται από όλους μας. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Στην περιφέρεια υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν με πολύ όρεξη και έχοντας στα χέρια τους πολύ καλό υλικό. Καμιά φορά η πρωτεύουσα έχει διώξει αυτούς τους ανθρώπους από τους στενούς κύκλους της, γιατί ενώ είναι μια μεγάλη πόλη οι θέσεις είναι δοσμένες είτε από χάρη, είτε κληροδοντούνται από γενιά σε γενιά. Έτσι άξιοι μουσικοί δε βρίσουν τη θέση τους και είναι τυχερή η περιφέρεια που τους κερδίζει και τους αξιοποιεί και με το παραπάνω, δείχνοντας εκτίμηση και σεβασμό στη δουλειά τους. Αυτή τη φόρα ήμασταν τυχεροί γιατί ένας άλλος δήμος φιλοξένησε αυτό το έργο και έτσι το απολαύσαμε όλοι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάθε ερασιτεχνική προσπάθεια τέχνης είναι επαινετή. Το θέατρο και ο πολιτισμός έχουν πολλά περιθώρια. Δυστυχώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση και η διάφημιση αξίζει. Είναι καλό που υπάρχουν τα blogs να για κάτι τέτοια εκεί βρε lovething
H περιφέρεια έχει μεγαλύτερες προοπτικές να "δέσουν" θεατρικές και μουσικές προσπάθειες γιατί λειτουργεί περισσότερο με την τοπική κουλτούρα και την αλληλεγγύη. Στηρίζουν τη δουλειά τους. Αγαπάνε τον τόπο τους.

lovething είπε...

Όλα είναι θέμα διάθεσης βασίλη. λόγω ενασχόλησης με το χώρο της μουσικής έχω συναντήσει πολλά τα τελευταία χρόνια. Κι εδώ στην Αθήνα υπάρχουν άνθρωποι που πασχίζουν να προωθήσουν τη δουλειά τους και πέφτουν πάνω σε ανθρώπινους τοίχους από τους οποίου περνούν μόνο όσοι έχουν πρόσβαση!!! και στην επαρχία έχουν διεισδύσει όλοι αυτοί απλά όχι σε τέτοιο βαθμό και επειδή οι κοινωνίες εκεί κηνυγούν επιχορηγήσεις, προγράμματα και ευκαιρίες προβολής δίνουν και περισσότερες ευκαιρίες σε τέτοιες προσπάθειες. Ας ξεκαθαρισω ότι μιλώ για το χώρο της κλασσικής μουσικής και των προεκτάσεων της. Αυτός είναι ο τομέας που γνωρίζω, γι' αυτόν ομιλώ.
Τέλος όσοι ζουν στην αθήνα, δίνονται πολλές ευκαιρίες για δωρεάν συναυλίες είτε από ωδεία, μικρά και μεγάλα, είτε από ινστιτούτα.Και στην επαρχία γνωρίζω ότι δημοτικά ωδεία όπως και οι δημοτικοί φορείς οργανώνουν τέτοιες μουσικές βραδιές.