Σάββατο 2 Ιουνίου 2007

Ολλανδία- νεφρά : 1-0

Τελικά το αμφιλεγόμενο τηλεοπτικό reality εξ Ολλανδίας αποδείχτηκε φάρσα. Και ευτυχώς γιατί θα ήταν ότι πιο αρρωστημένο έχει γίνει στην τηλεόραση . Αν και δεν είναι ήδη λίγα τα αρρωστημένα πράγματα που συμβαίνουν στην τηλεόραση.

Το reality αφορούσε τη δωρεά οργάνων και το concept ήταν το εξής : μία 37χρονη κοπέλα θα αποφάσιζε σε ποιόν από τους 3 διαγωνιζόμενους νεφροπαθείς θα χάριζε το .. νεφρό της! Η απόφαση θα λαμβανόταν μετά από γνωριμία και συζητήσεις με τους τρεις διαγωνιζόμενους, τις οικογένειες και τους φίλους τους και με βάση το ιστορικό των διαγωνιζομένων. Φυσικά το κοινό θα μπορούσε να τη συμβουλεύει κατά τη διάρκεια του 80λεπτου προγράμματος με γραπτά sms για τις προτιμήσεις του ! ! Γιατί reality χωρίς κοινό και ψήφους γίνεται ? δε γίνεται !

Η απόφαση για ευαισθητοποίηση του ολλανδικού και παγκόσμιου κοινού πάρθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό για να τονίσει το πρόβλημα έλλειψης δωρητών οργάνων, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι. Αφορμή για αυτή την κίνηση στάθηκε ο θάνατος του πρώην επί κεφαλής του τηλεοπτικού δικτύου ΒΝΝ. Αιτία θανάτου? Νεφρική ανεπάρκεια, ενώ περίμενε χρόνια στη λίστα αναμονής για μια μεταμόσχευση νεφρού.

Παρόλο που Ολλανδία φημίζεται για την κοινωνική πολιτική της, το γεγονός έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή σε όλο τον κόσμο. Είναι αλήθεια ότι η χώρα αυτή είναι μπροστά σε πολλά θέματα. Ένα από αυτά όμως είναι και ο τομέας της υγείας. Παρά το ακραίο του γεγονότος, τελικά το τηλεοπτικό κανάλι κατάφερε να ασχοληθεί όλος ο κόσμος με το θέμα, να το επαναφέρει στο προσκήνιο και να τεθεί προς συζήτηση. Μακάρι να βγει κάτι απ’όλο αυτό τουλάχιστον...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και ο μεγαλος αδερφος του οργουελ ητανε επιστημονικη φαντασια καποτε..

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι κάπως ηρέμησα όταν κατάλαβα όταν έμαθα ότι ήταν φάρσα. Οι Ολλανδοί είναι πράγματι μπροστά και στην ιατρική και στην περίθαλψη και στην κοινωνική προστασία.
Όμως γλυκειά μου Griz δεν είναι αστεία αυτά, ούτε είναι σωστό για να φιλοτιμηθεί ο κόσμος να δίνει όργανα, να γίνει αυτή η "φάρσα".
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχουν νόμοι που να το απαγορεύουν. Και αύριο ένας παρανοϊκός παραγωγός θα το κάνει.
Μοιάζει σαν τα ρηάλιτυ που φωνάζει ο παρουσιαστής ένα φουκαρά ή κάποιον με πολλά προβλήματα και προσπαθεί να τον κάνει να κλάψει περισσότερο για να έχει τηλεθέαση και να πουλήσει διαφημίσεις. Μετά λέει ότι το έκανε για να αναδείξει το θέμα και να απελευθερώσει τον καλεσμένο.
Αν ήταν εντάξει οι Ολλανδοί έπρεπε όλα τα έσοδα από τις διαφημίσεις που είχαν, να τα έδιναν σε ταμείο για το σκοπό αυτό.
Φοβάμαι Griz ότι κάτι σαν κι αυτά γίνονται για να μετρήσουν τις αντιδράσεις του κόσμου. Τώρα είναι φάρσα, αύριο από κάποιον άλλο θα είναι αλήθεια. Απλώς τότε θα έχουμε συνηθίσει, θα έχουμε πάρει την πρώτη κρυάδα.
Ζούμε σε εποχή που απαγάγουνε παιδιά για να κόψουνε σε όργανα. Κι αυτό δυστυχώς δεν είναι φάρσα.

*...Nantia...* είπε...

αχα!φάρσα τελικά ε?αν και να σου πω την αλήθεια εγώ το είχα ψιλοπιστέψει...(ψάρι)

tzonakos είπε...

1. Kαλημέρα.
2. Κάνουμε το λάθος, οταν λέμε "τηλεόραση" να εννοούμε οτιδήποτε δείχνει το χαζοκούτι, ενω κάθε κανάλι ειναι ιδιωτική επιχείρηση που υποτίθεται οτι αν δεν σ' αρέσει αυτό που δείχνει αλλάζεις κανάλι. Αυτό θα σου έλεγαν κι αυτοί δηλαδή.
3. Η υπόθεση Δωρεά Οργάνων είναι πάαααρα πολύ πίσω, παγκοσμίως και πολυ σκοτεινή υπόθεση επίσης.

4. Δεν ηταν καθόλου φάρσα.
Ηταν ενα κράς-τεστ για να δούν αντιδράσεις.
Απλά είχαν προετοιμάσει την εκδοχή "φάρσας" σε περίπτωση που γινόταν χαμός, όπως κι έγινε.
Σιγα μην είχαν αγαθές προθέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με το Βασίλη... Δηλαδή τα σούργελα του Je t' aime της Ελληνικής πραγματικότητας είναι καλύτερο; Στυγνή εκμετάλλευση νοητικά καθυστερημένων ανθρώπων δεν είναι; Ποιος εμποδίζει, πλέον τον επόμενο μεγαλοπαραγωγό να κάνει ένα reality που να εμπορεύεται την ανάγκη ατόμων, όπως, π.χ. όσων έχουν λευχαιμία ή προβληματικά καρδια ή συκώτι, κ.ο.κ.

Με το Tzonako συμφωνό στο (2) αλλά όχι απαραίτητα στο (4)...

Griz είπε...

Βασίλη καλή η ιδέα σου να έδιναν τα έσοδα της πρώτης εκπομπής για αυτό το σκοπό. Φαντάζομαι δεν το έκαναν. Δε νομίζω ότι κάποια στιγμή θα γίνει πραγματικά αυτό το reality πάντως. Είναι πέρα από τα όρια της "αρρώστιας"!

Tzonako δεν πιστεύω ότι όντως ήθελαν να κόψουν αντιδράσεις και αν ξεσηκωνόταν ο κόσμος θα έλεγαν ότι είναι φάρσα.. Και στο Big Brother ξεσηκώθηκε ο κόσμος αλλά δεν το γύρισαν σε φάρσα. Μπορεί όντως να ήθελαν να σφυγμομετρήσουν τον κόσμο πάντως.