Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007

Ανακύκλωση τώρα!!!!

To προηγούμενο Σάββατο ένας νεαρός με ένα ντοσιέ στο χέρι χτύπησε το κουδούνι μου... Σκέφτηκα ότι από καμιά εταιρεία θα είναι πάλι να ρωτήσουν γιατί π.χ. έχουμε (Π)ΟΤΕ και όχι ΤELLAS, γιατί βλέπουμε ΜΕGA και όχι STAR, γιατί αγοράζουμε SKIP και όχι πράσινο σαπούνι κλπ Έτσι δυστυχώς δεν άνοιξα. Όταν άνοιξα την πόρτα για να βγω από το σπίτι στο χερούλι της πόρτας βρισκόταν μια πλαστική σακούλα το περιεχόμενο της οποίας ήταν μια άλλη διπλωμένη σακούλα, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και μια επιστολή. Η σακούλα ήταν για να βάζουμε μέσα τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες που πρόκειται να ανακυκλώσουμε στους ειδικούς μπλε κάδους ανακύκλωσης με τους οποίους θα εφοδιαστεί ο δήμος μας. Το ενημερωτικό φυλλάδιο έλεγε τι μπορούμε να ανακυκλώσουμε σε αυτούς τους κάδους και επιπλέον πληροφορίες όπως ότι oi συσκευασίες δε θα πρέπε να περιέχουν υπολέιμματα. Η δε επιστολή έλεγε τα εξής:

Ο Δήμος Ζωγράφου μεριμνώντας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας ξεκινάει μια καινούργια προσπάθεια, που όλοι πρέπει να αγκαλιάσουμε με ζήλο και εμπιστοσύνη.

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ τίθεται πλέον σε εφαρμογή.

Σε συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α. “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Α.Ε.” ο Δήμος Ζωγράφου θα συγκεντρώνει ανακυκλώσιμα υλικά - χαρτί, γυαλί, μέταλλα (αλουμίνιο, σίδερο), καθώς και πλαστικά - για παραπέρα διάθεση και αξιοποίησή τους. Συγκεκριμένα:

  • Κάθε σπίτι στην πόλη θα εφοδιαστεί από το Δήμο με την ειδική τσάντα ανακυκλώσιμων υλικών
  • Κάθε γειτονιά θα έχει το δικό της μπλε κάδο ανακύκλωσης, όπου οι δημότες θα αποθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά
  • Ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα θα συγκεντρώνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους κάδους και θα τα μεταφέρουν στο περιφερειακό κέντρο διαλογής (Χαχαχαχαχα Τώρα σιγουρεύτηκα ότι από όλους τους υπόλοιπους ήδη υπάρχοντες κάδους ανακύλωσης, τα "ειδικά " απορριματοφόρα που μαζεύουν τα περιεχόμενα των κάδων δεν είναι άλλα από τα κοινά απορριματοφόρα)

Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται:

  • Μείωση απορριμμάτων
  • Μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος
  • Εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας
  • Αύξηση θέσεων εργασίας

Είναι χρέος όλων μας να συμμετάσχουμε ενεργά στην προσπάθεια αυτή, ώστε η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ να γίνει συνειδητή στάση ζωής και να μπορούν ν’απολαύσουν τα παιδιά μας ένα όμορφο καθαρό περιβάλλον.

Η Δημοτική Αρχή και όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου βρίσκονται στη διάθεσή σας για την αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος

Ο Δήμαρχος
Γιάννης Καζάκος


Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε σε αυτό το νέο φιλικό άνοιγμα στο περιβάλλον. Ας αφιερώνουμε λίγο χρόνο να πλένουμε τις πλαστικές συσκευασίες μας, τα γύαλινα μπουκάλια, τα κουτάκια από αλλουμίνιο και από χαρτόνι, ας τα βάζουμε στην ειδική μπλε τσαντούλα κι ας τα πηγαίνουμε στο μπλε κάδο. Σε άλλες περιοχές παρατήρησα ότι οι μπλε κάδοι είναι παντού. Για να δούμε σε μας πόσο γρήγορα θα εμφανιστούν.... (ακόμα δεν έχω δει)


8 σχόλια:

Griz είπε...

Μμμμ.. και εγώ χάρηκα και ενθουσιάστηκα όταν το έμαθα αγαπητή μου αλλά μετά δυστυχώς επανήλθα στην πραγματικότητα..

Καταρχήν πού θα μπούνε οι κάδοι? Εμένα εκεί είναι η μεγάλη μου απορία. Όταν λέει ο κάδος της γειτονιάς σας εννοεί ότι θα έχει ένα κάδο για 3 τετράγωνα? Ένας κάδος σε πόσες πολυκατοικίες θα αντιστοιχεί?

Η συχνότητα που θα μαζεύουν τα ανακυκλώσιμα ποια θα είναι?
Και βασικά έχω να θέσω και ένα κάρο ερωτήματα ακόμα [παρακολούθησα και σχετικά μαθήματα στη σχολή, μην ξεχνιόμαστε :P ] αλλά δε θα το κάνω και θα δω με αισιόδοξο μάτι την προσπάθεια του Δήμου.

Πάντως εμείς οι νέοι πρέπει να κάνουμε την αρχή και καλά (θα) κάνεις να προσπαθήσεις διότι δε γίνεται οι γηραιότεροι να μάθουν να κάνουν το "διαχωρισμό απορριμμάτων" συνήθεια στα .. 70 τους!
Καλή επιτυχία στους Ζωγραφιώτες λοιπόν. Απλές κινήσεις είναι , ας γίνουν μέρος της καθημερινότητάς όλων.

PS: το περιφερειακό κέντρο διαλογής πού είναι? ..

lovething είπε...

Σίγουρα όλοι είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με αυτά αλλά αν δεν κάνουμε εμείς οι πιο νέοι μια προσπάθεια ποιος θα κάνει? Καμία φορά νομίζω κρυβόμαστε πίσω από το διάφορα άλλοθι και δεν κάνουμε τίποτα. Με έχει απασχολήσει πολύ αυτό το θέμα. Ας στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια και κυρίως να μας γίνει τρόπος ζωής, που πιστεύω θα έχει γενικά ευεργετικές συνέπειες και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικολογία.

Ανώνυμος είπε...

Lovething καλά κάνεις και ποστάρεις την ανακύκλωση. Η νέα γενιά έχει ενδιαφέρον γι αυτά τα θέματα. Βλέπεις παιδιά του δημοτικού και ψάχνουν για ειδικούς κάδους. Όλα είναι θέμα παιδείας. Το ίδιο και η συμπεριφορά στους δρόμους σαν πεζός, σαν οδηγός, στους κοινόχρηστους χώρους.
Χρειαζόμαστε κάδους για να ανακυκλώσουμε και κάδους για να πετάξουμε τα σκουριασμένα μυαλά

Ανώνυμος είπε...

χαιρομαι πολυ που γινεται τετοια προσπαθεια. μακαρι ο κοσμος να ανταποκριθει.
επισης,αν ειχαμε εκλογες καθε χρονο,τωρα η Ελλαδα δε θα ειχε προβληματα.

Ανώνυμος είπε...

Να σου πώ εγώ την δικιά μου οπτική γωνία, δεδομένου ότι ισχύει στο Ηράκλειο εδώ και 3-4 μήνες...

Τα ειδικά αποριμματοφόρα μαζεύουν τα ανακυκλώσιμα με την ίδια συχνότητα που τα συμβατικά μαζεύουν τα σκουπίδια...

Οι μπλε κάδοι είναι αρκετοί, οπότε και δεν γεμίζουν εύκολα...

Το πρόβλημα έγκειται στη νοοτροπία του Έλληνα...

Άντε πες στις γιαγιάδες τη διαφορά μεταξύ του πράσινου και του μπλέ κάδου...
Αμφότεροι θα γεμίζουν με παντός είδους σκουπίδια...
Αρκεί να μην είναι στη πόρτα μας...

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

να είχε και παντού κάδους καλά θα ήταν...
καλησπέρες

tzonakos είπε...

Εγω εδω που μένω τώρα ειμαι περίπου 15 χρόνια.
Ολο κι όλο 2 πράσινοι για Χαρτί υπάρχουν.
Ούτε μπλέ, ούτε κόκκινοι ούτε πουά !
Αφου τσακώνονται ποιός κουμπάρος θα αναλάβει την προμήθεια των κάδων !
τελοσπάντων, χαρτί μαζεύω για ανακύκλωση εδω και πολλά χρόνια.
Και μάλιστα συχνά οι κάδοι είναι τίγκα ! Λες και δε θέλουν να τα μαζέψουν.

Ανώνυμος είπε...

http://www.facebook.com/group.php?gid=81757710012

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ GROUP ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ.

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ