Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007

Τα στρουμφάκια ξαμολήθηκαν... (updated)


.. και μαζεύουνε τα λεφτά μας . Έρχονται εκλογές. Και χρειάζεται λεφτά το κράτος. Είμαι σίγουρη ότι όλοι έχετε (αρκετούς) γνωστούς ή φίλους που πλήρωσαν πρόστιμα μέσα στις λίγες ημέρες στις οποίες εφαρμόζεται ο νέος Κ.Ο.Κ.

Πρόστιμα όχι πάντα για σοβαρούς λόγους. Πρόστιμα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με απλές συστάσεις. Ξαφνικά θυμήθηκαν να κάνουν τη δουλειά τους και βγήκαν να μαζέψουν τα γαμ…σιάτικα. Ε, μα…

Ένας τύπος έτρεχε σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας [Εγνατία] με 126Km και τον σταμάτησαν. Έψαξαν το αυτοκίνητο, άδειες, δίπλωμα, τα πάντα και δε βρήκαν κάποια παρατυπία. Στο τέλος του λένε, «θα σου κόψουμε μία κλήση για υπέρβαση ορίου ταχύτητας» . Τα’χασε ο οδηγός, του λέει «μα το όριο ταχύτητας εδώ είναι 120 , δεν έτρεχα πολύ» .
Και μετά έρχεται η επίδειξη εξουσίας από τον ένστολο δικτάτορα που αναφωνεί νευριασμένος : «Τι είπες?» , γυρνάει στην αστυνομικίνα που ήταν μαζί του και συμπληρώνει «Κόψε του ότι έτρεχε με 160 και δε φορούσε και ζώνη»!!

Τα χάσατε? Το ίδιο και ο άμοιρος ο οδηγός.. που φορούσε ζώνη ! Εντάξει, μπορούσε να τρέχει και κάτω από 120 αλλά πώς μπορείς να ελέγχεις συνέχεια την ταχύτητα μη σου ξεφύγει 5-6 χιλιόμετρα πάνω? Θυμηθείτε.. στην Εγνατία όλο αυτό.

Και έχω και άλλη περίπτωση. Σε πεζοδρόμιο μετακινεί ένας φίλος το μηχανάκι χωρίς να έχει αναμμένη τη μηχανή , απλά κάθεται πάνω του. Και πού ξεφυτρώνει σε εκείνα τα στενά ο «ένστολος μπλε δικτάτορας» ? Τους έχουν ξαμολήσει παντού? Τι έχει γίνει ? Είναι παντού! Έκοψε στο παιδί κλήση για έλλειψη κράνους. Ξέρετε, 350 ευρώ. Δε μετράει που δεν τον έπιασε να «οδηγάει» το μηχανάκι? Μετράει η πρόθεση? Ότι σε λίγο θα οδηγούσε χωρίς κράνος? ? Τι να πω.. δηλαδή άμα είσαι σταματημένος και με το αυτοκίνητο και σε πετύχουν χωρίς ζώνη , πάει, την έκατσες ! 700άρα…!

Μα να πληρώνεις πρόστιμο ένα μηνιάτικο? Και άντε να αποδείξεις μετά εσύ ότι πέρασες με πορτοκαλί και δεν ήταν κόκκινο, και δεν προλάβαινες να σταματήσεις. Ποιος θα σε πιστέψει όταν κοπεί η κλήση? Πώς θα το αποδείξεις? Αναρωτιέμαι τι λένε οι διοικητές στους αστυνομικούς της τροχαίας όταν τους στέλνουν να κόψουν κλήσεις. Όταν συμπληρώσετε τις 40κλήσεις γυρίστε πίσω? Όταν συμπληρώσετε τα 5000 ευρώ γυρίστε στο γραφείο? Με τι μετράνε? Με χρήματα ή με αριθμό κλήσεων μας μετράνε? Δεν εξηγείται αλλιώς ο τρόπος με τον οποίο κόβουν κλήσεις και εφευρίσκουν δικαιολογίες για να το κάνουν αυτό. Δε μου φαίνεται λογικό δηλαδή..

Άκουσα στις ειδήσεις για ένα εξωφρενικό αριθμό κλήσεων που δόθηκαν το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του ΚΟΚ. Μιλάμε για χιλιάδες ευρώ που θα εισπράξει το ελληνικό κράτος..

Πώς θα πάει ένα κράτος σε εκλογές αν δεν έχει λεφτά? Και ποιος είναι ο τρόπος να τα μαζέψουμε από τον κόσμο χωρίς να αντιδράσει ? Είμαστε πολύ ζώα τελικά .. Χρηματιστήρια, φούσκες, ομόλογα, αυξήσεις των μισθών των βουλευτών από τον εαυτό τους για τον εαυτό τους, όλα μας αξίζουν . Τι μπορούμε να κάνουμε?

Μπορώ να δεχτώ μέχρι κάποιο βαθμό να αυξήσουν ελάχιστα τα πρόστιμα για να φοβηθούν λίγο και να εφαρμόσουν τον ΚΟΚ οι οδηγοί. Δεν πιστεύω ότι είναι μέτρο σε καμία περίπτωση όμως. Τα πρόστιμα έφτασαν σε απίστευτα υψηλά όρια. Η τιμωρία δε φέρνει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν ένα παιδί δε διαβάζει με τίποτα, όσο ξύλο και να του ρίξεις, το πολύ να βελτιώσεις λίγο την απόδοσή του. Δε θα γίνει πιο έξυπνο , ούτε θα αλλάξει ο χαρακτήρας του. Το πιθανότερο είναι ότι θα αντιδράσει κάποια στιγμή..

.. γιατί όπως είπε ένας φίλος μου .. «Άμα περάσεις με κόκκινο και δε φοράς ζώνη, καλύτερα να πατήσεις το μπάτσο παρά να σταματήσεις να πληρώσεις το πρόστιμο.. (700 και 700 ευρώ=1400)» . Μην το γελάτε, θα φτάσουμε και μέχρι εκεί ..

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ! :-P


Update (10-6-2007):
Να συμπληρώσω ότι το φίλο μου με το μηχανάκι (εκείνον που τον έγραψαν σταματημένο με σβηστή τη μηχανή επειδή δε φορούσε κράνος) τον έγραψε ένας αστυνομικός που κατέβηκε από μηχανή που οδηγούσε ένας άλλος άνδρας με πολιτικά ρούχα και εννοειται κανένας από τους δυο τους δε φορούσε κράνος ... Τι έχετε να πείτε γι'αυτό? Ο αστυνομικός δεν επιτρέπεται να έχει χαλασμένο μαλλί? Ή ζεσταίνεται? Ή είναι υπεράνω νομοθεσίας?...

14 σχόλια:

βασίλης είπε...

Griz μου, μπράβο για τα θέματά σας.
'Εχετε μεγάλη ποικιλία και εδώ μπορεί κάποιος να βρει τα πάντα. Είναι ωραίο να ξέρεις νέους ανθρώπους και κόσμο που προβληματίζεται και τα "λέει".
Λοιπόν τώρα στο θέμα μας.
Είναι λάθος κατά την άποψή μου να συνδέουμε μερικούς απαράδεκτους αστυνομικούς και τη συμπεριφορά τους, με τα αυστηρά πρόστιμα.
Πρέπει να μάθουμε όλοι οι οδηγοί να οδηγούμε με κάποιους κανόνες. Εγώ προσωπικά έχω πληρώσει πρόστιμο με το υτοκίνητο για υπερβολική ταχύτητα στην εθνική, αλλά και έχω αισθανθεί ηλίθιος στην Αθήνα όταν άφηνα την προβλεπόμενη απόσταση από τον προπορευόμενο (για να μην τον τρακάρω σε κάποιο φρενάρισμα). Αμέσως μπαίναν άλλοι ανάμεσα κι έτσι μια διαδρομή που ο πονηρός την κάνει σε 30 λεπτά εγώ θέλω μία ώρα. Ποιός σταματάει σε διάβαση πεζών, όταν βλέπει κόσμο να περιμένει; Άκουσα ότι στις βόρειες χώρες, μπορεί να μην κυκλοφορεί κανείς στο πεζοδρόμιο, αλλά οι οδηγοί σταματάνε στις διαβάσεις και κοιτάνε με προσοχή αν υπάρχει πεζός.
Είναι θέμα παιδείας που ξεκινάει από το Δημοτικό. Εχουμε κακούς τροχονόμους γιατί έχουμε κακούς οδηγούς κατ τ' ανάπαλιν.
Προσέχω γλυκειά μου, στην εθνική να μην περνάω τα 120-130 όχι για να μη με γράψουν πλέον, αλλά γιατί αν φύγω από το δρόμο με 150-160 θα με μαζεύουν με το κουταλάκι και μπορεί να σκοτώσω και κανέναν άλλο. Το μέτρησα. Δεν κερδίζω πάνω από 5-10 λεπτά αν τρέχω όπου και να πάω.
Το ζήτημα όμως που θίγεις είναι σημαντικό. Δικαιοσύνη σε όλους. Ναι 700 ευρώ, σε όλους όμως. Να σφίξουν οι ποποί μήπως και βάλουμε μυαλό και μειώσουμε τα δυστυχήματα.

Griz είπε...

Αγαπητέ μου Βασίλη καταρχήν ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια :)

Όσον αφορά το θέμα μας λοιπόν, συμφωνώ απόλυτα για την παιδεία και τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή που πρέπει να ξεκινάει από το Δημοτικό. Απλά είπα να μην τα αναλύσω περισσότερο για να μη βγει μεγάλο και κουραστικό το post αλλά αυτά σίγουρα θα τα ανέφερα. Και το πρόβλημα ξεκινάει από τη νοοτροπία της Ελλάδας γενικότερα σε πολλά θέματα. Ταυτίζονται απόλυτα οι απόψεις μας ως εδώ.

Εκεί που διαφωνούμε είναι στη συμπεριφορά των αστυνομικών. Δε συγχέω τη συμπεριφορά τους με την τιμή των προστίμων.. όταν αποδεικνύω με παραδείγματα [έχω και άλλα!] ότι χρησιμοποιούν κάποιοι την εξουσία που τους δίνει ο νόμος για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους και δίνουν κλήσεις ίσες με το μισθό τους ελαφρά τη καρδία και χωρίς ουσιαστικό λόγο, απλά τον εφευρίσκουν.. ε , τότε υπάρχει σχέση μεταξύ τιμών προστίμων και συμπεριφοράς.

Τέλος, δε θεωρώ ότι επειδή τα πρόστιμα αυξήθηκαν θα καλυτερεύσει η κατάσταση.. ίσως λίγο. Σκέψου όμως πόσο μα πόσο αυστηρά έγιναν όλα και πως αν σε σταματήσει κάποιος της τροχαίας και θέλει να σε γράψει σίγουρα θα βρει κάτι για να το κάνει [όσο συνεπής και αν νομίζεις ότι είσαι] .
Καλά κάνεις φυσικά και είσαι σωστός οδηγός, μακάρι να ακολουούσαν όλοι το παράδειγμα σου και δε θα είχαμε τόσα ατυχήαματα στους δρόμους.

Ανώνυμος είπε...

εγω παιδια νιωθω σαν κοροιδο οταν το κρατος δε μου προσεφερε την καταλληλη παιδεια οταν επρεπε,δηλαδη στο δημοτικο,και μετα με τιμωρει κιολας για αυτο με χρηματικα προστιμα...σιγουρα πολλα πραγματα εξαρτωνται απο εμας,αλλα δε μπορει οι ξενοι να γεννηθηκαν ολοι αγιοι και συνετοι και συνεσταλμενοι,ετσι δεν ειναι; η παιδεια ειναι σημαντικη..

lovething είπε...

Εγώ νομίζω ότι χρειζόμαστε κώδικα οδικής συμπεριφοράς και όχι απλώς κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Ναι εντάξει συμφωνώ να αρχίζει η παιδεία από το δημοτικό αλλά ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές με την υπάρχουσα κατάσταση.Πόσους γνωστούς σας ξέρετε που δεν παρακολούθησαν τα θεωρητικά μαθήματα της οδήγησης και απλά τα πλήρωσαν χωρίς να τους υποχρεώνει κανείς να πάνε? Στη δική μου σχολή οδηγών τα μαθήματα ήταν υποχρεωτικά. Μόνο αν πήγαινες σε άφηναν να πληρώσεις, αν δε σου άρεσε έφευγες. Και εκεί έμαθα πολλά χρήσιμα πράγματα. Μέχρι λάστιχο μας έβαλαν να αλλάξουμε!!!!
Επίσης griz και παλιά αν σε σταματούσε τροχονόμος με διάθεση να σε γράψει δεν υπήρχε περίπτωση να μη το καταφέρει. Θα σε έγραφε για τρίγωνο ή φαρμακείο που οι περισσότεροι τα παίρνουν πριν περάσουν ΚΤΕΟ. Ο εγωισμός των οδηγών πρέπει να καμφθεί και να αναθεωρήσουν πολλοί τον τρόπο που οδηγούν. Γιατί εγώ έχω ακούσει για πολλούς που δε βάζουν κράνος για να μη χαλάσουν τα μαλλιά, ζώνη γιατί τους σφίγγει, πίνουν γιατί "σιγα μωρέ εδώ παρακάτω μένω".
Σίγουρα τα νέα πρόστιμα δεν είναι πανάκεια. Είναι όμως μια νέα κατάσταση με την οποία οφείλουμε να συμορφωθούμε και που μπορεί στο τέλος να κάνει και καλό. Τώρα είναι πρώτες μέρες και έχουν βγει όλοι παγανιά με τα μπλοκάκια. Θα ηρεμήσουν τα πράγματα και δε θα φοβόμαστε μήπως μας γράψουν με το παραμικρό.
Υ.Γ. Αν σας τύχει πάντως φροντίστε να το πληρώσετε σε 10 μέρες! Θα πληρώσετε τα μισά. (Ναι κι αυτό στην αναβλητικότητα των Ελλήνων έχουν βασιστεί που ξέρουν οτί θα αφήσουν να περάσουν οι μέρες ψάχνοντας στο μεταξύ για κανένα γνωστό να τους σβήσει την κλήση)

βασίλης είπε...

Griz συμπάθειά μου, συμφωνούμε για τους αστυνομικούς απόλυτα. Σαν γενική θεώρηση όμως είμαι κοντύτερα στη άποψη της lovething. Είστε και οι δύο υπέροχες. Εσύ λίγο παραπάνω, εντάξει...

Griz είπε...

Δείτε και το update.
Συμφωνώ με όλους σας και με τη lovething σε όλα , απλά θα επιμείνω στην άποψή μου ότι τα νέα μέτρα είναι εισπρακτικά και όχι για να μειωθούν τα ατυχήματα.
βασίλη μου :)

Ανώνυμος είπε...

Απλά σας παραπέμπω σε παλιό video του Α.Μ.Α.Ν., για τη συμπεριφορά των αστυνομικών...τα οποία δεν μπορώ να βρώ στο youtube όσο κι αν ψάχνω...

Η κατάσταση είναι ίδια πάντα...Τα πρόσωπα αλλάζουν!!!

Όλο και σε κάποιο γνωστό μας έχει ξανασυμβεί...

Ανώνυμος είπε...

Εν τω μεταξύ, lovething νομίζω ότι τη συζήτηση με την οδηγική συμπεριφορά και την πλήρη αμάθεια του Έλληνα σε θέματα ασφαλείας ακόμα κι όταν περπατάει την έχουμε ξανακάνει εμείς οι δυο...

Βέβαια τότε μιλούσαμε για τους μ@#$%&ς οδηγούς, κι όχι για τη σχέση του οδηγού τους αστυνομικούς...

Αλήθεια griz, γιατί τέτοια επιθετικότητα; "Στρφουμφάκια", κλπ. Επειδή η κλήση ήταν σε γνωστό σου; Γιατί αλλιώς δεν νομίζω να υπήρχε αυτό το post...

Έχω ένα γνωστό αστυνομικό στο Ηράκλειο και έμαθα τα εξής: Στη τροχαία υπάρχει ο άτυπος νόμος "όσο πιο πολλές κλήσεις μαζέψεις, τόσο περισσότερο μέλλον έχεις στο σώμα"...

Επίσης "κάθε τροχονόμος έχει το δικαίωμα να διαγράψει 3-4 κλήσεις ανά μήνα" (μάντεψε ποιών τις κλήσεις διαγράφουν)...

Τέλος, ένα παράδοξο του Κ.Ο.Κ.: "Αν το αμάξι βρίσκεται σε κίνηση και ο οδηγός δεν βρίσκεται στο τιμόνι, πρόστιμο 100€"... Οι νόμοι δεν βγαίνουν τυχαία... Κάποιος την έχει κάνει τη βλακεία του....

lovething είπε...

Ναι pure evil την έχουμε ξανακάνει :)
Αλλά μη με σβουρίζεις με τα οδηγικά βραδιάτικα γιατί το χθεσινό περιστατικό με φόβισε πάλι...Το παλιό σου στενό αλλά πιο ψηλά προσπάθησα να διασχίσω, με πρώτη ήμουν μόλις είχα ξεκινήσει και ένα μηχανάκι σίφουνας πέρασε από μπροστά μου, που ανέβαινε το στενό ανάποδα και δεν κοίταξε καν δεξιά αριστερά να περάσει το δρόμο. Φρεναρίσματα εγώ και βλέπω πάνω ένα το πολύ δεκαπεντάχρονο κοριτσάκι που πάσχιζε να ισορροπήσει πάνω στο μηχανάκι. Το μόνο που είπα σηκώνοντας τα χέρια ήταν: Που πας!!!! Που πάνε ρε γαμώτο έτσι!!

Griz είπε...

Χρησιμοποίησα μία λαική έκφραση που χρησιμoποιείται στην αργκώ για να χαρακτηρίσω τους αστυνομικούς και να προιδεάσω για το ύφος του κειμένου. Δε νομίζω ότι μπορείς να με κατηγορήσεις γι'αυτό. Έχω πολλούς συγγενείς αστυνομικούς και δεν είναι αυτή η άποψή μου για όλους όσους ασκούν το επάγγελμα .

Επίσης, η επιθετικότητά μου πηγάζει από τα νεύρα μου, τα οποία προέρχονται από τη συμπεριφορά πολλών αστυνομικών και όχι μόνο προς τους γνωστούς μου.
Με διαφώτισες πάντως Pure_evil σε πράγματα που φανταζόμουν αλλά δεν είχα ακούσει κατευθείαν από την πηγή (την Τροχαία δηλαδή). Τότε βγάζει νόημα το ότι κόβουν κλήσεις αβέρτα ..

[εχτές είχαν στήσει μπλόκο αργά το βράδυ πάλι στην πλατεία. Καλή μπάζα θα έκαναν.. καλή προαγωγή τους εύχομαι!
Θέλετε να μου πείτε ότι επειδή θα πιάσουν τον οδηγό που έχει πιει 2ποτηράκια και θα πληρώσει πρόστιμο δε θα ξαναοδηγήσει ενώ έχει πιει? Απλά δε θα περάσει από την κεντρική πλατεία ... :P ]

tzonakos είπε...

Αμ τα ειπα κι εγω και τα είπαν κι άλλοι αλλα να που πολλοί ακόμα συμπολίτες ειναι υπέρ των αυστηρών απαγορεύσεων και δεν στρέφουν την προσοχή τους στην παιδεία, στην συμμόρφωση, στην καλή συμπεριφορά πρώτα.
Σαφώς και δεν θα πετύχουν παρα μόνο περισσότερο εκνευρισμό όλων των οδηγών, και των καλών και των κακών.
Ενω θα έπρεπε φυσικά πρώτα τα "όργανα" της τάξης να φέρονται σωστά. Φαίνεται οτι οι οδηγίες εφαρμογής του ΚΟΚ που παίρνουν ειναι πρόχειρες και ταμειακές καθαρά.
Σύσταση δεν παίζει. Κακό πράμα η σύσταση.
( Αρχίσαν και στην Εγνατία τα όργανα ; την έβαψα, ποτέ δεν εχω πάει εκεί με κάτω απο 130 εως μέγιστο 205 )

lovething είπε...

Και ένας σχετικός σχολιασμός πάνω στο θέμα που συζητάμε...


Enjoy KOK

Ανώνυμος είπε...

Η πλάκα της υπόθεσης lovething είναι ότι το κοριτσάκι το πιο πιθανό είναι να βρέθηκε πάνω στο μηχανάκι μετά από πολύ πρήξιμο στον επίσης 15-18 χρονών γκόμενο να την μάθει να το οδηγάει όσο "μαμάτα" οδηγάει κι εκείνος... Δηλαδή ανάποδα στα στενά με 80, κλπ... Κι άμα τους χτυπήσεις θα σκάσουν μύτη όλοι οι συγγενείς και θα σε λένε "δολοφόνο" που δεν είδες "το παιδί"... Αν "το παιδί" θεωρείται υπεύθυνο να οδηγάει μηχανάκι, να προσέχει κιόλας...

Άλλο ένα τραγελαφικό γεγονός από τη Κρήτη. Ήμαστε 2ο έτος όταν είχαμε μαζευτεί σ'ένα σπίτι και καλαμπουρίζαμε, όταν κάποιος άνοιξε την τηλεόραση. Σε κρητικό κανάλι είχε εκπομπή για την οδήγηση, τα τροχαία, κλπ. οπότε σε μια φάση (που το θέμα είχε φτάσει στα 13χρονα με τα μηχανάκια) βγαίνει ένας και λέει με σοβαρό ύφος "Αφού το παιδί μου ζητάει μηχανάκι τι να κάνω, να μην του πάρω;"... Περιττό να σου πω ότι έγινε ο χαμός... 6 μαντραχαλέοι φωνάζαμε "τι λέει ρε ο τρελός;" κι εγώ είπα "μπαμπά, για τα γενάθλια θέλω ένα υποβρύχιο, όχι βανίλια, KURSK", και το πήραμε στο χαβαλέ! Σοβαρά όμως, αν οι γονείς δεν ενδιαφέρνται, πως περιμένουμε να ενδιαφερθούν τα παιδιά;


griz πόσα εκατομμύρια φορές πρέπει να σου πω ότι δεν σε κατηγορώ; Απλά σχολίασα ότι όταν το συζητούσαμε με τη lovething εκείνη τη μέρα εσύ δεν συμμετείχες...

Griz είπε...

tzonako επιτέλους βρέθηκε κάποιος που συμφωνεί ότι είναι ειπρακτικά τα νέα μέτρα! όλε! ελλαδάρα σε όλο της το μεγαλείο!

lovething το διάβασα το αρθράκι! σωστός ο πιτσιρίκος! πολύ γέλασα! και όπως λέει , έτσι εξηγούνται τα μεγάλα πρόστιμα, "για να ρεφάρουν την ιστορία με τα ομόλογα" :p

pure_evil σοβαρά έτσι έλεγε ο πατέρας?! φρίκη!
δε με κατηγορείς, το ξέρω :P απλά το απέδωσα έτσι για να συνεννοηθούμε , μην πιάνεσαι στις λέξεις!