Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Street panthers.. "ακτιβιστές του δρόμου"


Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στο site τους , ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη το 2006 αλλά ως σήμερα έχουν επεκταθεί σε πολλά αστικά κέντρα.
Στόχος τους να αντιδράσουν με κάποιο τρόπο στην αυθαιρεσία των οδηγών που παρκάρουν όπου θέλουν και δε σέβονται νόμους και λογικές απαιτήσεις των πεζών και των ανάπηρων. Πόσες φορές ενώ περπατούσατε στο πεζοδρόμιο χρειάστηκε να παρακάμψετε της πορείας σας για να αποφύγετε αυτοκίνητα και μηχανάκια ?
Όλοι γνωρίζετε τα προβλήματα μετακίνησης συμπολιτών μας με τα αναπηρικά καροτσάκια καθώς δεν υπάρχουν πεζοδρόμια.. (ας μην επεκταθώ στις ράμπες που δεν υπάρχουν..)

Αυτό που κάνουν οι street panthers λοιπόν είναι απλό. Έχουν αυτοκόλλητα που γράφουν "είμαι γάιδαρος" τα οποία κολλάνε πάνω στα αυτοκίνητα που παρανομούν στο παρκάρισμα. Αρχικά μπορεί να σκεφτεί κάποιος (όπως κι εγώ) ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνουν και παραβιάζουν ιδιωτική περιουσία και πως ό,τι και να κάνει κάποιος δε μπορείς να πάρεις εσύ το νόμο στα χέρια σου. Τελικά αυτό το επιχείρημα δε στέκει ούτε από νομικής πλευράς όπως μας πληροφορούν οι ίδιοι στο site τους διότι τα αυτοκόλλητα απομακρύνονται με νερό και δεν αφήνουν κανένα μα κανένα σημάδι στο αυτοκίνητο.
Υπάρχουν κάποιοι που μετανόησαν καθώς είδαν το αυτοκόλλητο στο αυτοκίνητό τους. Δεν είμαι σίγουρη ότι είναι πολλοί αλλά όπως και να έχει , πρέπει να γίνει γνωστή η ακτιβιστική δράση των street panthers στο πανελλήνιο καθώς κάποιοι (και ειδικά οι νέοι) ίσως προβληματιστούν και λίγο..
Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος για να γίνει street panther είναι να εκτυπώσει ή να παραγγείλει τα αυτοκόλλητα και να αρχίσει τη δράση του "τιμωρού " (με την καλή έννοια).

Κάθε μήνα επιλέγουν το "γάιδαρο του μήνα". Το χειρότερο παρκάρισμα προφανώς. Δείτε εδώ για τον Οκτώβριο. Στο site υπάρχει και ένα videaki στην αρχή που θα σας κάνει να μην κλείσετε πεζοδρόμιο ξανά με το παρκάρισμά σας..
Βέβαια το θέμα έχει επεκτάσεις και δεν είναι τόσο απλό, καθώς όταν δεν υπάρχουν θέσεις για παρκάρισμα πουθενά και ο οδηγός πού να το βάλει τελικά, στο κεφάλι του? Ίσως να χρησιμοποιούσαν όλοι το λιγότερο δυνατό τα αυτοκίνητα και να στρέφονταν στις συγκοινωνίες θα ήταν μία λύση..


13 σχόλια:

Petros είπε...

Ta exo dei ta autokolita kai elega pou na vro ki ego!Tha paro kai tha ta exo monima sto amaksi!

Ανώνυμος είπε...

Παλιό και αξιόλογο "κίνημα"...

Αγαπημένο μου αυτοκόλλητο το limited "Η μ@λ@κί@ δεν είναι αναπηρία" για τους" εξυπνάκηδες που παρκάρουν στις αναπηρικές θέσεις...

Ανώνυμος είπε...

OK, βλέποντας μετά από δυόμισι χρόνια το site ξανά, δεν λέει "μ@λ@κί@" αλλά "ηλιθιότητα"... Έεεεελα μωρέ, το νόημα είναι το ίδιο!!!

Πάντως σκεφτόμαστε μ' ένα παιδί να παραγγείλουμε αυτοκόλλητα για το Ηράκλειο, όπου έιναι και πολύ χρήσιμα, αλλά αν σε πετύχει κανένας την ώρα που το κολλάς και σου ρίξει καμία με το πιστόλι τι γίνεται; :p

Ανώνυμος είπε...

Kαλησπέρα σου...
Έχω ακούσει κι εγώ για τους street panthers και πίστεψε με τους έχω σκεφτεί πολλές φορές, έκτοτε.
Έχω το κατάστημα μου, στον πιο πολυσύχναστο δρόμο του νησιού και αυτά που βλέπουν τα ματάκια μου κάθε μέρα, δεν περιγράφονται. Σίγουρα θα προμηθευτώ τα αυτοκόλητα
και θα ξεκινήσω με την κολητή μου που κατ'εξακολούθηση διπλοπαρκάρει το αμάξι της, αδιαφορόντας πόσα καντήλια κατεβάζουν για πάρτυ της.
Καλή κίνηση να το μεταδώσεις.Αυτά πρέπει ν'ακούγονται.
Την καλησπέρα μου

lovething είπε...

Prosfata eida ena autokolhtaki se ena autokinhto sto steno mou. Pragmatika den exw niwsei pws einai na psaxneis na parkareis (to lew monh mou mias k an de to pw tha pesoun na me fane ola ta gnwsta paidakia edw mesa! :P) ki etsi de mporw na mpw sthn psyxologia kapoiou pou exei laiki thn pempth kai tetarth brady px de briskei oute gwnia na to parathsei. fantazomai einai agxwtiko. apo thn allh nai na xrhsimopoioume ta mesa mazikhs metaforas. to akousate omws poso tha akribinoun ta eishthria twn mmm sthn athina mexri 1/1/2009? 1 eurw se ola ta mesa. Katse nte den einai aisxrokerdeia auto? Kai kala to metro exei 80 lepta tha paei ena eurw, alla to lewforeio pou exei 50 lepta tha paei ki auto 1 eurw!!! Kai ti prosferei?? Eidika oi dikes mas grammes pou pernane kathe 30 lepta sto kentro an eisai tyxeros! Entassetai ki auto se problhmata faulou kykloy pou ap'opou ki an ta piaseis de lynontai. Prepei na ginoume oloi eusuneidhtoi auto einai gia mena to zhtoumeno. Odhgoi kai polites. Etsi tha apofeugontai oloi autoi oi kanibalismoi genika me o,ti afora thn odhghsh.

Pantws egw na sas pw thn alitheia dyskola tha to kolousa to autokolitaki! Giati me th zougkla pou biwnw ws odhgos stous dromous de thelw oute na fantazomai pws einai na se piasei ep'autoforo o katoxos tou TT edw apenanti na tou kollas autokolhto eisai gaidaros! Tha akouseis sigoura lekseis pou den exeis ksanakousei ki ante na ekshghseis meta.

Vrakas Kostas είπε...

Παλιο κι οχι αναγκαστικα και καλο!
Και εξηγουμαι:Σαν ιδεα,δηλαδη να καυτηριασεις με χιουμοριστικη διαθεση μια αρρωστημενη κατασταση.. ειναι καλη!
Στην αρχη βοηθα,γιατι καποιοι αρχιζουν και ενοχλουνται!Μετα ομως..αρχιζει η πλακιτσα απο την αλλη μερια!Σε γραφουν κανονικα ...και γελανε!Λενε δε:Αντε και μας κανατε την ..μουρη κρεας!
Δεν λυνονται τετοια προβληματα συμπεριφορας ετσι!Ειναι ελειψη παιδειας και κοινωνικης μορφωσης και χρειαζεται επιπονη και επιμονη προσπαθεια απο μικρη ηλικια!
Θα ηταν θαυμα αν λυνοταν με ενα αυτοκολλητο!
Οπως με το αυτοκολλητο για..το τσιγαρο!
Παρα ταυτα,ειναι καλο να εισαι νεος/α και να κανεις ονειρα!
Τα σευη μου!

Ανώνυμος είπε...

@ lovethingόσον αφορά τα Μ.Μ.Μ. στη κωλοχώρα μας είναι γνωστό ότι πρώτα γίνονται οι αλλαγές στις τιμές και μετά οι αλλαγές στην άνεση... ΘΑ μπουν συχνότερα λεωφορεία, ΘΑ φτιαχτούν 45 σταθμοί ΜΕΤΡΟ ακόμα, κλπ. Επόμενη κίνηση είναι, προτού καν αλλάξει το παραμικρό στο σύστημα των Μ.Μ.Μ, ώστε να είναι πιο προσβάσιμες όλες οι περιοχές να κλείσουν και τη πρόσβαση στο κέντρο...
Τι προσφέρουν οι ενιαίες τιμές; Εκτός από το προφανές κέρδος, θέλουν να πετύχουν ακριβώς αυτό που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ... Να μη μπαίνουν στα Μ.Μ.Μ. άτομα χωρίς εισιτήριο (του τύπου "που να έχω 40 διαφορετικά εισιτήρια)!
Όσο για το TT, 5-6 αυτοκόλλητα θελει... Ένα σε κάθε πόρτα και φτερό (κάτσε να τον πάρω ένα τηλέφωνο να του το πω)...


@ vrakas kostas ίσα ίσα, που εγώ πιστεύω ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το τσιγάρο. Το αυτοκόλλητο στο πακέτο δεν υποδηλώνει σε όλο το κόσμο "hey, είμαι κόπανος". Τα αυτοκόλλητα αυτά μπορεί να μην μαθαίνουν στους ασυνείδητους λίγη αξιοπρέπεια, τους δίνουν όμως ένα μικρό μαθηματάκι, γελοιοποιώντας τους στο κόσμο. Θα θελες να χες 5-6 τέτοια αυτοκόλλητα στο αμάξι σου; Ή, μάλλον, να το πάμε αλλιώς... Οκ, οι νέες γενιές θέλουν παιδεία. Οι είδη υπάρχοντες "γάιδαροι" τι θα γίνουν; Θα περιμένουμε 50-60 χρόνια να αφήσουν το τιμόνι; Ή μήπως να τους "καρφώνουμε" στους μπάτσους για να τους κόβουν κλήση; Όσο και να λένε ότι είμαστε στη χώρα της ρουφιανιάς, ρουφιάνος εγώ δεν γίνομαι... 1.000 φορές το αυτοκόλλητο...

Ανώνυμος είπε...

Sorry για τα ορθογραφικά, μόλις ξύπνησα!

Vrakas Kostas είπε...

Λοιπον!
Δεν εχω καμια ορεξη για διαλεξη!
Η; να πεσω στην παγιδα ενος ανωφελου διαλογου!
Αυτο με το τσιγαρο,μαλλον δεν το καταλαβες!Εννοω το αυτοκολλητο που κολλας στο δερμα σου,για να παρεις υγιεινα την δοση νικοτινης και να βοηθησει στο κοψιμο του!
Γενικα δεν μου αρεσει να κυκλοφορω με αυτοκολλητα ..και ταμπελες!
Εδω που ζω,δεν συμβαινουν αυτα!Αλλα αν συνεβαιναν,δεν θα ειχα καμια αναστολη να τα υποδειξω στους αρμοδιους!Δεν ειναι ρουφιανια να αγωνιζεσαι για το δικιο σου!
Και ουτε δεχομαι οτι η Ελλαδα ειναι χωρα ρουφιανιας οπως το θετεις!Ολες οι χωρες εχουν τα τρωτα σημεια τους!
Τωρα για το αν περιμενεις 50 η; 60 χρονια,για τους σημερινους γαιδαρους,ειναι θεμα του πως αντιλαμβανεσαι τον κοσμο!
Οι αλλαγες παντως χρειαζονται τον..χρονο τους!Δεν γινονται απο σημερα για το αυριο!
Και ο κοσμος γενικα,δεν ειναι τι νομιζεις εσυ που θα ζησεις μεταξυ 1900 και 2080!Δεν εξελιχθηκε/δημιουργηθηκε χθες για τις αναγκες σου!Πρεπει λοιπον να περιμενεις με υπομονη,για πολλα πραγματα ακομη!Διοτι ο κοσμος θα συνεχισει να υπαρχει ακομη και μετα..απο μας!
Φιλικα!

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη κιόλας!!!

βασίλης είπε...

Νέες μόδες... σαν κάποιοι να προσπαθούν να μας μιλήσουν με τη γλώσσα που αισθάνονται

Griz είπε...

Χαίρομαι που προβληματιστήκατε λίγο τελικά και άλλοι συμφώνησαν με την κίνηση των street panthers ενώ άλλοι διαφώνησαν!

Vraka kosta εννοείται και χρειάζεται από μικρή ηλικία να μάθει κάποιος να σέβεται το περιβάλλον, τους συνανθρώπους του κλπ. απλώς δεν εφαρμόζεται . Τουλάχιστον στη χώρα μας η παιδεία είναι πολύ υποβαθμισμένη σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να είναι.

lovething δεν είχα ιδέα για την αισχροκέρδεια με τα ΜΜΜ! Έμεινα άναυδη ! Και να πεις ότι παρέχουν τόσο καλή ποιότητα.. !

βασίλη νέες μόδες παντού.. ο κόσμος προσπαθεί να αντιδράσει και δεν ξέρει πώς. Θα χωριστούν σε 2 στρατόπεδα στο τέλος: στους ακτιβιστές και αυτούς που νοιάζονται για το κοινό συμφέρον και στους άλλους που ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους.. τουλάχιστον ο κόσμος προσπαθεί να το κάνει σε ομάδες και να φωνάξει, να διαφωνήσει και όχι μεμονωμένα. Κάτι είναι και αυτό..

nefelli, petro και pure evil ξεκινήστε δράση ;)

tzonakos είπε...

Eιχα ακούσει γι αυτούς πρίν απο ενάμισι περίπου χρόνο.
Εκαναν πράξη και κίνηση αυτο που έκανα ο ίδιος αφήνοντας σημειώματα στον καθαριστήρα των γάϊδαρων που πάρκαραν όπου να ναι.
Βρίσκω την πρωτοβουλία αυτή, εξαιρετική !