Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Bossa Nova

Περίμενα με μεγάλη περιέργεια και ανυπομονησία να δω τη Bossa Nova που ανεβάζει το Εθνικό για 40 παραστάσεις. Μουσικοχορευτική παράσταση με εννέα ηθοποιούς που χορεύουν, έντεκα χορευτές που τραγουδούν και τέσσερις μουσικούς ερμηνεύουν ρόλους με θέμα τον έρωτα και την επαναληπτικότητά του. (όπως το περιγράφει πολύ σωστά το αθηνόραμα) Κεντρικό θέμα ο έρωτας. Παντού ο έρωτας, σε όλες τις μορφές του. Πως γεννιέται, πως συντηρείται, πως τελειώνει. Η κυριαρχία του, η παντοδυναμία του, η ομορφία του, η ασχήμια του, οι ακρότητες του, το πάθος. Όλα τα είχε η παράσταση μα πάνω από όλα πολύ κέφι που οι performers το μετέδιδαν σε μεγάλες δόσεις στο κοινό. Το κοινό που στην αρχή ανέβηκε στη σκηνή και χόρεψε bossa nova. Δεν ήταν μια "εύκολη" παράσταση. Είχε πολλά μηνύματα, πολλά σουρεαλιστικά στοιχεία, πολλούς συμβολισμούς. Αλλά ο καθένας θα πάρει διαφορετικά πράγματα από αυτήν. Αυτό είναι σίγουρο. Δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι στην αίθουσα. Άλλοι σοκαρίστηκαν με σκηνές ή λόγια, άλλοι απλώς περίμεναν κάτι άλλο. Κι εγώ είχα στο μυαλό μου μια πιο συμβατική ιδέα για την παράσταση αλλά η ανατρεπτικότητα της τελικά με εξέπληξε ευχάριστα. Με έκανε να σκεφτώ τις μεγάλες αλήθειες που περνούσαν μέσα από κοινές ατάκες. Την απόγνωση στην οποία μπορεί να σε οδηγήσει ένα πάθος, την αγωνία του ανθρώπου να μη μείνει μόνος και γυρνάει από κρεβάτι σε κρεβάτι ή αξξιστρόνεται από σχέσεις τελειωμένες. Είχε και το θεό το Φραγκάκη με το αγαλματένιο κορμί, τη Μαρία Ναυπλιώτου με μια φωνή και γενικά παρουσία που εμένα με άγγιξε πολύ αλλά και λιγότερο γνωστούς ηθοποιούς και χορευτές με λαστιχένια κορμιά που έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους. Δύο ευχάριστες αλλά όχι απροβλημάτιστες ώρες. Μέχρι 2 Μαρτίου στο Rex.

Έχει και blog η παράσταση (άλλη μια ευχάριστη έκπληξη) από το οποίο σας μεταφέρω ένα απόσπασμα για το τι πρέπει να σκεφτείται πριν δείτε την παράσταση (εγώ τα σκεφτόμουν κατά τη διάρκεια!):

1.Τι σημαίνει έρωτας; Δώστε κάποιον ορισμό!
2. Ποια είναι τα σημάδια-οι ενδείξεις του έρωτα. Τι αισθάνεστε όταν είστε ερωτευμένος/η;
3. Σε ποια ηλικία ερωτευτήκατε για πρώτη φορά; Έχετε κάποια ανάμνηση από τον πρώτο σας έρωτα;
4. Πόσες φορές έχετε ερωτευτεί μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια;
5. Πιστεύετε ότι υπάρχει παντοτινός έρωτας ή πως ο έρωτας έχει συγκεκριμένη, μετρήσιμη διάρκεια ανεξάρτητη από το «αντικείμενο του πόθου»;
6. Πόσες φορές έχετε ερωτευτεί «…για πάντα»;
7. Θεωρείτε ότι το να ζήσει κάποιος/α για πάντα με έναν μοναδικό σύντροφο είναι συμβιβασμός
8. Τι σας αρέσει περισσότερο στον εαυτό σας όταν είσαι ερωτευμένος/η;
9. Ποια συγκεκριμένη στιγμή στο παιχνίδι του έρωτα σας αρέσει περισσότερο και για ποιο λόγο;
10. Ποια η βαρύτητα του σεξ για τη ζωή σας;
11. Θυμάστε το πρώτο σας φιλί; Θυμάστε το πρώτο φιλί κάθε σχέσης σας (εφήμερης ή μακροχρόνιας); Σηματοδοτεί κάτι ιδιαίτερο για σας το εκάστοτε «πρώτο φιλί»;
12.Το σεξ για το σεξ ή το σεξ για τον έρωτα; Κατά πόσο συνδέετε το σεξ με την «κατάσταση» του ερωτευμένου;
13.Πιστεύετε ότι η ευημερία μιας σχέσης εξαρτάται απ’ την ποιότητα του σεξ;
14.Τι θυμάστε από την πρώτη σας ερωτική εμπειρία;
15. H μονογαμία είναι εφικτή; Θεωρείτε προβληματική την αναζήτηση του σεξ πέρα από τα πλαίσια της σχέσης;

Για περισσότερες πληροφορίες: http://bossanovaperformance.blogspot.com/

3 σχόλια:

markos-the-gnostic είπε...

πράγματι πολύ καίρια ερωτήματα και πολύ έξυπνος ο τίτλος του blog σας

Griz είπε...

άντε κοπελιά με προβλημάτισες βραδιάτικο πάλι! Και δίνω ξανά μάθημα αύριο! Θα μου άρεσε να τα απαντούσες κιόλας τα ερωτήματα αυτά ;-)
Αν και είναι για βαθύτερη πνευματική αναζήτηση..
κρίμα που δεν είμαι κάτω να το δω κι εγώ! :/

lovething είπε...

marko ευχαριστούμε :)

griz αν απαντήσεις εσύ απαντάω κι εγώ ;) καλή μας επιτυχία σήμερα! είθε να φτιάξεις εσύ την καλύτερη μπετογέφυρα κι εγώ να βρω το πιο special ολοκληρωτικό υπόλοιπο που υπάρχει!