Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Δούλευε



Αν είσαι φτωχός, δούλευε.
Αν είσαι πλούσιος, δούλευε.

Αν αισθάνεσαι φορτωμένος με ασήκωτες ευθύνες, δούλευε.

Αν είσαι ευτυχισμένος δούλευε, δούλευε αδιάκοπα.

Όταν δεν κάνεις τίποτα, αφήνεις χώρο για αμφιβολίες και αγωνίες.

Αν έρχεται συντροφιά σου ο πόνος και χάνεις την εμπιστοσύνη σου σε αγαπημένους ανθρώπους, δούλευε.
Αν είσαι απογοητευμένος, δούλευε.

Αν κλονίζεται η πίστη σου και σε απογοητεύει η λογική σοου, δούλευε.

Αν διαλύονται τα όνειρά σου και φαίνεται χαμένη η ελπίδα σου, δούλευε, δούλευε σαν να βρίσκεται η ζωή σου σε κίνδυνο.

Ό,τι κι αν σε βασανίζει , δούλευε.
Δούλευε ευσυνείδητα και με εμπιστοσύνη.

Η δουλειά είναι η καλύτερη γήινη ιατρική που διαθέτουμε.

Η δουλειά θεραπεύει τους σωματικούς και ψυχικούς πόνους.


Το παραπάνω κείμενο το βρήκα στο βιβλίο ενός καθηγητή μου, ο οποίος με τη σειρά του το πρωτοείδε σε μια πινακίδα στην αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου (έτσι λέει τουλάχιστον!)
Δε διαφωνώ τελείως με το παραπάνω. Πολλές είναι οι φορές που για να μη σκέφτεσαι πράγματα που δεν πρέπει η εργασιοθεραπεία είναι καλή. Μετά από χωρισμούς, θανάτους αγαπημένων προσώπων και άλλες καταστάσεις που δυσκολεύεσαι να πάρεις απόφαση ότι συνέβησαν στη ζωή σου.
Θεραπεύει όντως την ψυχή η εργασία, δε σου αφήνει χρόνο να σκεφτείς , κρατάς το σώμα και την ψυχή συνεχώς απασχολημένα με κάτι άλλο. Δεν πιστεύω ότι είναι η μόνη γήινη ιατρική, οι φίλοι είναι επίσης πολύ καλό φάρμακο για την ψυχή!

Η εργασία όμως θα έπρεπε να έχει όρια.
Όταν δεν συντρέχει κάποιος τόσο σοβαρός λόγος , όπως αυτοί που προανέφερα, θα έπρεπε να βρίσκουμε χρόνο να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε. Η συνεχής και αδιάκοπη εργασία βολεύει μόνο τις κυβερνήσεις και τα κράτη να διοικούν τα πρόβατα, τους πολίτες.
Πολίτης με σκέψη μπορεί να παλέψει, να διεκδικήσει, να καταλάβει πότε τον αδικούν .
Χωρίς σκέψη ο νους ατροφεί.
Δεν πρέπει να τον αφήνουμε να σκουριάζει και να σαπίζει .

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες... Ο εργαζόμενος πρέπει να διεκδικεί για να απολαμβάνει. Να παρέχει όσο μπορεί να προσφέρει και να μην σκύβει το κεφάλι όταν του ζητάνε παραπάνω. "Κύριοι, τόσα έχω, τόσα δίνω"...

Από την άλλη ρε grizούλα σε ξέρω πόσα χρόνια... Αν σου πει κάποιος γνωστός σου ότι δουλεύει γιατί μόλις χώρισε, ή γιατί πέθανε κάποιος δικός του, ή γιατί έφυγε η κοπέλα του για ένα ταξίδι και του λείπει, ή για άλλο ψυχολογικό λόγο (π.χ. για να μη καθεται μπροστά στη TV και τρώει τον άμπακα), πάλι σαν αδίκως εργαζόμενο δεν θα τον θεωρούσες;


P.S.: lol, γιατί μου φαίνεται ότι κάποιον έχεις στο μυαλό σου γράφοντας αυτό το post;

Griz είπε...

allo!
pure evil μου , νομίζω ότι δε θα τον θεωρούσα αδίκως εργαζόμενο γιατί θα θελε κάπου να ξεσπάσει αν είχε τέτοιους λόγους. Για λίγο χρονικό διάστημα όμως.
Το θέμα είναι να μη δουλεύει μόνο το σύνολο της κοινωνίας αλλά να απολαμβάνει τη ζωή και να πλουτίζει το πνεύμα της.

PS:
Και τυχόν ομοιότητες με πρόσωπα είναι απολύτως συμπτωματικές (αλήθεια!)

Ανώνυμος είπε...

Στο "θέμα" συμφωνώ...

Στα υπόλοιπα, δεν σε πιστεύω! ;p

lovething είπε...

Ναι μεν αλλά ...

Καλή και χρήσιμη η εργασιοθεραπεία δε λέω αλλά μη γίνουμε και υπόδουλοι της εργασίας μας. Όσο και να αρέσει σε κάποιον η δουλεία του πρέπει να παίρνει ανάσες από αυτή και κυρίως να έχει και άλλα ενδιαφέροντα. Γιατί με τον καιρό και τις πολλές υποχρεώσεις χάνονται αγαπημένες συνήθειες και τελικά κοιτάμε πίσω τη συλλογή με τα αυτοκινητάκια μοντελισμού ας πούμε κι είναι λες και τα μάζευε κάποιος ξένος. Θέλει μέτρο η δουλειά κι αν το χάσεις, χάθηκες.

BUTTERFLY είπε...

Εμ γιατι νομιζεις η ζωη εχει ακριβυνει τοσο και το προτυπο ζωης που μας επιβαλουν ειναι αυτο της υπερκαταναλωσης με μισθους πεινας? Γιατι ετσι ο καθενας μας αναγκαζεται να κανει 2 και 3 δουλειες, για να αποκτησει η να προσφερει σε αλλους ολα αυτα τα αγαθα- που κατα βαση ειναι αχρηστα- και ετσι δουλευει διαρκως. Δεν εχει χρονο να σκεφτει και να προβληματιστει και οταν εχει, ειναι απλως πολυ κουρασμενος πια για να το κανει. Ετσι, περνανε πισω απο την πλατη του και εις βαρος του ο,τι θελουν αβιαστα και χωρις πολλες πολλες αντιδρασεις!

Griz είπε...

pure evil αλήθεια λέω βρε! πίστευε και μη ερεύνα!

lovething καλά λες για τα χόμπυ που χάνονται. Δεν το είχα σκεφτεί αυτό!

butterfly καλώς ήρθες κι εσύ εδώ! Στα λόγια μου έρχεσαι, σωστό και αυτό με τις 2 και 3 δουλειές για να αποκτήσει πράγματα που δε χρειάζεται!
Μου αρέσει που εμπλουτίσατε το θέμα και με προεκτάσεις που δεν είχα σκεφτεί τη στιγμή που έγραφα το κείμενο και είναι πέρα για πέρα σωστές και αλήθινές.

Τουλάχιστον είναι παρηγορητικό που κάποιοι από εμάς καταλαβαίνουμε πράγματα που δε θέλει το κράτος μας να καταλάβουμε..

tzonakos είπε...

Κατ' αρχήν ειμαι του δόγματος "βγάλε λεφτά με λίγη εργασία" επειδη ειμαι λίγο τεμπελάκος αλλα εχω τους λόγους μου.
Ωστόσο, κάθησα πρόσφατα και ξανασκέφτηκα παλίες μου σκέψεις και κατάλαβα οτι οταν θα ειμαι 60 χρονών δεν θα μπορώ να κάνω τρελές τούμπες, αλλα αποκλείεται να κάθομαι !
Σίγουρα θα έχω κάτι, ειτε ειναι δουλειά, απασχόληση, κάτι, για να μην σκουριάσω.
Συμφωνώ λοιπόν οτι χωρίς δουλειά το σώμα αδρανεί και χάνει ενέργεια.