Κυριακή 29 Απριλίου 2007

So you think you can judge? ..

Αφορμή για το παρακάτω κείμενο είναι η εκπομπή «Ελλάδα έχεις ταλέντο» που γεμίζει με ταλέντα (ελληνικά φυσικά..) την οθόνη μας κάθε Παρασκευή βράδυ. Το σκηνικό κλασικό, κάποιοι διαγωνίζονται μέσα σε λίγα λεπτά για να προχωρήσουν στο παιχνίδι και να διεκδικήσουν χρηματικό έπαθλο και 3 δικαστές κρίνουν. Η καινοτομία του παιχνιδιού ότι οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται μεταξύ τους σε διαφορετικά πράγματα. Αυτό πάλι πως γίνεται? Δηλαδή πώς μπορείς να συγκρίνεις κάποιον που κάνει ακροβατικά με κάποια που χορεύει και έναν άλλο που κάνει ταχυδακτυλουργικά? Θα μου πεις ποιος είναι αυτός που θέλεις να ξαναδείς. Ο πιο εντυπωσιακός φυσικά. Δηλαδή το πιο περίεργο νούμερο θα σε γοητεύσει και όχι απλά οι καλές χορευτικές ικανότητες κάποιου.. πώς συγκρίνονται ανόμοια πράγματα δεν καταλαβαίνω. Από το σχολείο θυμάμαι να μου λένε ότι δεν μπορείς να συγκρίνεις τα πορτοκάλια με τα μήλα!

«Ελλάδα έχεις ταλέντο» .. για άλλη μια φορά οι μισοί παίκτες που διαγωνίζονται είναι έλληνες μετανάστες του εξωτερικού. Φυσικά και είναι Έλληνες. Απλώς αναρωτιέμαι οι κάτοικοι αυτής της χώρας ντρέπονται και δεν πάνε? Έχουν περισσότερο μυαλό και θέλουν να αποφύγουν την έκθεσή τους στην τηλεόραση και το να γίνουν έρμαιό της? Απλώς δεν έχουν ταλέντο? Μην αναφερθώ φυσικά στο «So you think you can dance» που περιλαμβάνει Βραζιλιάνο, Βέλγο [Βέλγος δεν είναι αυτός ο Ζαν Πιερ?], ο ένας στους 4 είναι Έλληνας της Αμερικής , Ελληνοαυστραλό που δεν ξέρει λέξη ελληνικών κ.ο.κ.

«Ελλάδα έχεις ταλέντο» .. μοιάζει λίγο με show , λίγο με talent show , λίγο με stand up comedy .. λίγο απ’όλα δηλαδή. Και συμφωνώ χαριτωμένα και διασκεδαστικά όλα αυτά. Οι κριτές είναι τρεις άνθρωποι με χιούμορ, ειδικά η κυρία, ενώ ο κύριος Ψινάκης φαίνεται να συγκρατεί λίγο σε αυτήν την εκπομπή την αθυροστομία του. Τα σχόλια του κυρίου Περρή χιουμοριστικά , πετυχαίνουν πάντα διάνα. Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως είναι η συμμετοχή ανηλίκων σε αυτό το ..show θα το αποκαλώ. Ταλαντούχα πιτσιρίκια σε ηλικία δημοτικού που χόρευαν σε ζευγάρια [2 τέτοια ζευγαράκια πέτυχα] .. το ένα με βραβεία και σαφώς ταλέντο και το άλλο ζευγάρι με παιδάκια που τώρα μαθαίνουν το αλφάβητο .. ηλικίας 5 χρονών! Και η κριτική επιτροπή γελούσε εις βάρος τους και με το νάζι της μικρής που φυσικά οφείλεται στη μικρή ηλικία της. Και έκαναν και πλάκα. « Θα παντρευτείτε?» τα ρώτησαν και συνέχισαν να γελάνε.

Πώς τα αφήνουν οι γονείς να εκτίθενται έτσι? Ματαιοδοξία γονέων .. Τι δουλειά έχουν να διαγωνίζονται τα πιτσιρίκια με τους ενήλικες? Το επόμενο βήμα είναι δηλαδή talent show με παιδάκια? Πάντα γίνονταν διαγωνισμοί ανηλίκων αλλά όχι μπροστά στα φώτα της τηλεόρασης.. μην ξεχνάμε οι χαρακτήρες τους σε αυτήν την ηλικία πλάθονται..

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το 1988 ο Γιάννης Μηλιώκας στο δίσκο "...και άλλα πολλά εμπριμέ" είχε βγάλει ένα τραγούδι υπό τον τίτλο "Να Δεις Που Κάποτε θα Μας Πούνε Και Μ@λ@κες"...

Πόσο δίκιο έχει 20 σχεδόν χρόνια μετά...

Τελικά "κακός" είναι αυτός που πάει εκεί και γίνεται ρόμπα, ή αυτός που το βλέπει, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα νούμερα της AGB, οπότε και "σπρώχνει" άλλους να πάνε... Και ο φαύλος αυτός κύκλος συνεχίζεται... Κάπως έτσι δεν είναι και το Fame Story / Dream Show ???
Μόνο στα 2 πρώτα που ήταν κάτι εν μέρει πρωτότυπο είχε τζέρτζελο. Από κει και πέρα, βγήκαν κάτι τραγουδιάρηδες με επανεκτελέσεις κλασσικών χαζοτράγουδων μπας και πουλήσουν κανένα album και αποκτήσουν ζήτηση... Και ξεχνιούνται όπως έρχονται... Ξαφνικά!

Ανώνυμος είπε...

Btw, griz, 8a gineis kalh mama... H teleytaia paragrafos ta leei ola!!!

:p

Petros είπε...

Τουλαχιστον οι ανθρωποι που πανε έχουν ενα ταλεντο (η νομιζουνε οτι εχουνε) και το κηνυγανε...Χρονια τώρα προσπαθω να βρω σε τι εχω ταλεντο και δε το εχω καταφερει..Σκεφτομαι να διαγωνιστώ στην ικανοτητα μου να ανοιγω τα γεμιστα μπισκοτα χωρις να τα σπαω...

lovething είπε...

Αυτό το πως συναγωνίζονται/ανταγωνίζονται ανόμοια "ταλέντα" ήταν και δική μου απορία...
Πράγματι το θέμα των ανηλίκων είναι πολύ σημαντικό. Κατά τη γνώμη μου δε θα έπρεπε να βγαίνουν σε ένα σόου για ενήλικες. Για να μην πω δε θα έπρεπε να βγαίνουν καν σε σόου. Τροφή σε παιδεραστές δίνουμε με αυτού του είδους την προβολή. Και όπως εχουμε δει τα τελευταία χρόνια, τα παιδιά είναι ο Νο.1 στόχος. Θα έπρεπε οι γονείς να προσέχουν περισσότερο. Δικά τους απραγματοποίητα όνειρα θέλουν να δουν να εκπληρώνουν να παιδιά τους. Το τίμημα το σκέφτονται? Αυτά περί θεωριών...
Οφείλω να ενθαρρύνω τον φίλο Petro να δείξει επιτέλους το ταλέντο του στην stand up comedy που κρατάει καλά κρυμμένο εδώ και χρόνια...

Griz είπε...

pure_evil ευχαριστώ , είμαι μικρή ακόμα όμως :P

petro από το στόμα μου το πήρε η lovething .. μην κοιτάς εμάς που δε γελάμε :P