Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2007

Εκλογές και φοιτητές

Καταγγέλω την ημερομηνία των εκλογών.

Είναι στο μέσο της εξεταστικής πολλών φοιτητών. Όπως είναι προφανές, δε μπορούν να φύγουν οι φοιτητές από την Κρήτη να πάνε να ψηφίσουν στα Ιωάννινα και από τη Θεσσαλονίκη να τρέχουν στην Τρίπολη. Διότι χάνουν δύο σημαντικές μέρες από το διάβασμά τους και η εβδομάδα μετά τις εκλογές είναι φορτωμένη για όλους με πολλά μαθήματα. Προσωπικά δίνω τρία μαθήματα και δε μπορώ να κουνηθώ από εδώ που βρίσκομαι. Διότι ναι, να πάω να ψηφίσω , τα μαθήματα που δίνω μετά θα μου τα περάσουν αυτόματα όμως? Μπα, δε νομίζω! Μου στερούν έμμεσα το δικαίωμα να ψηφίσω. Το εκλογικό μου δικαίωμα. Όχι μόνο σε μένα. Σε χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα. Πολλοί είναι οι συμφοιτητές μου που δε θα ψηφίσουν. Κρίμα , γιατί οι νέοι μόνο μπορούμε να αλλάζουμε τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι έχουμε σιχαθεί το πολιτικό σύστημα από τα 20 μας ακόμα! Γνωρίζουμε τη σαπίλα και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ποτέ. Δεν υπάρχουν τίμιοι πολιτικοί. Δε θέλω να ξανακούσω να λένε ότι οι νέοι μπορούμε να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας και να αλλάξουμε τα πράγματα. Δε γίνεται. Ας μου πει κάποιος ένα τρόπο. Έστω ότι μαζεύονται οι πιο τίμιοι άνθρωποι και θέλουν να βοηθήσουν. Σε ποιο κόμμα θα τους πάρουν? Σε κανένα. Να φτιάξουν δικό τους κόμμα? Και να πείσουν τον κόσμο να τους εμπιστευτεί? Σχεδόν ανέφικτο. Οπότε μην ξανακούσω από τους «μεγάλους» ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τον κόσμο. Αυτοί σκότωσαν το περιβάλλον μας και πρέπει εμείς να κάνουμε την ανακύκλωση και ό,τι μπορούμε τώρα. Αυτοί βρώμισαν το πολιτικό σύστημα της χώρας και πάλι εμείς πρέπει να κάνουμε κάτι γι’αυτό.

Και μην ξανακούσω νέο άνθρωπο ηλικίας 18 με 23 χρονών να λέει «Ε, αυτό ψηφίζουν οι γονείς μου, αυτό θα ψηφίσω κι εγώ». Τι είναι αυτό? Κληρονομιά πάει η ψήφος? Δεν έχει ο καθένας αυτιά να ακούσει τι λέει ο κάθε πολιτικός? Δεν έχει βούληση και σκέψη? Είναι δυνατόν να ψηφίσω αφιλτράριστα ότι ψήφιζε η γιαγιά μου πριν 20 χρόνια? Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε και εκτός αυτού , κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την ψήφο του που πρέπει με σύνεση να σκεφτεί πού θα τη ρίξει. Γιατί είναι το μόνο αναφαίρετο δικαίωμα που μας έμεινε πια.

Και τέλος , θέλω να βλέπω τα exit polls , μέχρι και την τελευταία ημέρα. Εντάξει, όχι την ημέρα των εκλογών. Τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν όμως, όχι δύο εβδομάδες. Επηρεάζουν τον κόσμο, δεν αντιλέγω, αλλά εγώ θέλω να επηρεαστώ από αυτά όμως. Θέλω να τα βλέπω και δεν πρέπει να απαγορεύεται σε μια δημοκρατική χώρα .

4 σχόλια:

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

δυστυχώς, κληρονομιά πάει η ψήφος. Και στην πολιτική, "τζάκια" έχουν...

βασίλης είπε...

Θες να πεις griz ότι θέλεις να διαβάζεις δημοσκοπήσεις ως τρεις μέρες πριν τις εκλογές; Εντάξει αλλά δεν παίζει τόσο ρόλο για μένα. Παρασύρεσαι εύκολα από την αύρα του νικητή και μπορεί να θυσιάσεις το πιστεύω σου για να πας με τον νικητή. Αλλά σε μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία όλα πρέπει να επιτρέπονται

Griz είπε...

Όχι βασίλη, ίσα ίσα , μάλλον με τους χαμένους θέλω να πηγαίνω για να τους ανεβάζω τα ποσοστά και να μην έχουν συντριπτικές νίκες και τρελές πλειοψηφίες οι πρώτοι και παίρνουν τα μυαλά τους αέρα! Αν οι διαφορές ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα είναι μικρές, θα φοβούνται και τα 2 και θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους , ελπίζω και πιστεύω! Και επίσης αν τα μικρά κόμματα πάρουν μεγάλα ποσοστά , θέλω να πιστεύω το ίδιο πάλι, ότι θα φοβούνται τα μεγάλα και κυβερνώντα κόμματα!

Ανώνυμος είπε...

μην ξεχνατε παιδια οτι μπορει τα exit polls να ειναι ψευδη ωστε να επηρεασουν τον κοσμο. Οποτε ισως το καλυτερο ειναι να τα ακυρωσεις τελειως για 2 βδομαδες για να μην εχεις νοθειες..που σιγουρα υπαρχουν